För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utan företagare skulle du varken ha köksbord eller fredagstacos

Publicerad 15 maj 2017
Har du tänkt på hur många människor det finns i Dalarna som driver företag? Mer än var tionde person! De flesta är ansvariga för små verksamheter och några jobbar över hela världen.Det är viktigt att komma ihåg att det bakom varje företag alltid finns människor som haft en idé, tänkt nytt och vågat satsa.

Om du ser dig omkring, hur många företagare ser du då? Tänk efter, de är fler än du tror. Även om du sitter hemma i köket så kan du se massor av produkter som är levererade av företag. Utan dem skulle du inte ha ett bord att sitta vid, inga tacos till fredagsmyset, ingen musik i hörlurarna, inget nyklippt hår, ingen cykel för att ta dig till jobbet eller några plåster om du råkar ramla och får ett skrapsår. Listan kan göras lång.

Om det inte vore för dessa företag skulle det inte finnas speciellt många jobb i Dalarna. Det skulle inte finnas tillräckligt med skatteintäkter i kommuner och landsting för att driva skola, vård och omsorg. Staten skulle inte heller fungera utan skatteintäkter från företag och anställda.

Låt oss ta ett exempel; Leksands Sommarland är ett ställe som många av oss ser fram mot att besöka i sommar. Har du tänkt på att de skapar jobb för cirka 30 personer och att de varje år bidrar med skatt som varje år motsvarar kostnaden för drygt 4 000 vårdcentralsbesök?

På vårarna kan du dessutom åka på kosläpp runt om i Dalarna. Det är en sann vårkänsla att få se kornas glädjeskutt ut i hagarna. Men det är också ett tillfälle att fundera lite kring vad våra lantbrukare, som också är företagare, betyder för oss och att de dem lite extra uppskattning. Våra företagare finns överallt. Passa på att besöka eller kontakta företagarna som du har runt omkring dig. Ge ett uppskattande ord och en klapp på axeln. Använd sociala medier för att dela med dig av vilka företagare som är viktiga i din vardag. Tagga gärna med #företagsamhet.

Vi lovar dig att det kommer att uppskattas!

Lisbeth Hedin-Sahlin och Sohrab Fadai, Företagarna
Teresa Bergkvist, Svenskt Näringsliv
Håkan Johansson, Lantbrukarnas Riksförbund

Artikeln var införd som en debattartikel i Dalarnas Tidningar

Taggar
Fler nyheter från Företagarna