För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Framtidskoll i fokus när Företagarna Vellinge bjöd på frukost

Publicerad 20 feb 2023
Året har bara börjat men det går att förutspå att det kommer fortsätta i en viss uppförsbacke. På SEB kalkylerar man med en räntehöjning på 25 punkter i april och en stagnering under år 2024.
Linn Huitfeldt Rydberg på Vellingeblomman.

Niklas Hjelmqvist från SEB listar tre viktiga faktorer i tider som dessa: räntan, bostadsmarknaden och den svaga kronan.

– Kronan har varit rekordsvag mot euro och dollar de senaste fem till tio åren, säger han.

Att bankerna skulle gynnas av räntehöjningarna slår han bort och menar i stället på att deras marginaler blir lägre när det svänger fort. Vidare säger han att vi har ett likviditetshandikapp i Sverige, och att det är något vi får leva med.

– Vi ser inte den krisen bland våra kunder som media målar upp, säger Hjelmqvist.

Elkrisen är fortsatt på tapeten

Energi och klimatrådgivarna Skåne har energirådgivare i de flesta av länets kommuner. Dessa erbjuder sina tjänster till såväl privatpersoner som företag kostnadsfritt. Behovet, och efterfrågan, av rådgivning har ökat markant. Privatpersoner nyttjar tjänsten flitigt.

– Det har varit lite svårt att nå företagare. Ni kanske redan känner att ni har koll på energifrågorna. Men ni kan alltid lyfta luren och ringa oss, säger energirådgivaren Linn Huitfeldt Rydberg.

Vad är den största elslukaren, utöver uppvärmning, på ett kontor?

– De små energitjuvarna tillsammans, svarar hon.

Fler nyheter från Företagarna