podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Landshövdingen om elkrisen: “Vi har flaggat om det här till politikerna flera gånger”

Publicerad 5 okt 2022
Företagarna region syd kallade i slutet av september till ett (kris)möte med anledning av de skenande elpriserna. Såväl landshövdingarna i Skåne och Blekinge som företagare i regionerna deltog. Det går att konstatera att elkrisen är på allas läppar. 

– Det här håller på att gå helt åt helvete, inte bara i Sverige utan i hela Europa, säger Åke Berg, Addvanze.

Tolv personer från en rad olika branscher närvarade vid mötet en kväll då elpriserna i elområde 3 och 4 var skyhöga, samtidigt som dessa i elområde 1 och 2 fortsatt var betydligt lägre.

Konkurrensskillnaden som uppstår mellan de olika elområdena i Sverige är inte rimlig.

– Konkurrensskillnaden som uppstår mellan de olika elområdena i Sverige är inte rimlig, säger Lasse Nilsson från Möbelform i Blekinge, samt ordförande i Företagarna Karlshamn.

Han får medhåll av en företagarkollega.

– Vi sitter i en rävsax. Det här är ett allvarligt läge. Hade vi haft samma prismodell på livsmedel som på el så hade norrlänningarna inte haft råd att äta, säger Åke Berg.

Även landshövdingarna är medvetna om problemen med nuvarande prissättning.

– Det finns en frustration över elprismodellen, säger Ulrica Messing, landshövding i Blekinge.

Att det är just utformningen av hur kostnaderna sätts och orättvisorna i denna som är en stor del av problemet fanns det en gemensam ståndpunkt om.

– Vi måste ändra den svenska elprismodellen. Om regeringen ska göra något vettigt så ska de börja med att göra det. Då skulle de bli älskade av alla, säger Karin Mex som både driver Skillinge teater och har startat en enfrågerörelse med anledning av elpriserna.

– Regeringen skulle inte bli älskad av hela svenska folket om de ändrade elprismodellen, de i elområde 1 och 2 är ganska nöjda som det är, flikar Skånes landshövding Anneli Hulthén, in.

Konsekvenserna av de skenande priserna är redan märkbara. Och fler kan väntas.

– Situationen är väldigt illa. Vi har fått tacka nej till alla aktiviteter nu. Vår elräkning har tiodubblats bara under sommarmånaderna. Snart måste vi starta uppvärmningen och då handlar det om över 100 000 kronor i månaden, säger Karin Mex. 

Vidare ger hon exempel på företag vars fasta elavtal löper ut vilket lär leda till en kostnadsökning från tre till 30 miljoner, bara sett till energikostnader.  Philip Nordgren, Nordgrens trä och lastpall, instämmer och berättar att han tidigare har haft en elräkning på en halv miljon kronor per år. Nu räknar han med att kostnaden lär stiga med flera miljoner. Företagets automatiserade maskintillverkning är energikrävande i produktionen av träemballage så som pallar och en stabil eltillförsel är därmed viktig. Fler branscher är beroende av tillgången till el till skäliga priser.

– Det värsta är att våra kunder har börjat stänga ner sina växthus. De kommer inte att producera livsmedel som man brukar under vintern, säger Åke Berg och tillägger:

– Om inget görs kommer vi snart bli överösta av material från andra länder, då konkurreras den inhemska tillverkningen ut eftersom vi inte kan mäta oss med deras priser. Vi kommer bli utkonkurrerade i Europa från produkter som kommer från fjärran.

Företagare tvingas ta ur sina egna fickor när inflationen slår till

– Kostnadsökningarna är så stora att det blir svårt att kompensera genom att höja priserna till kunden, säger Philip Nordgren.

– Den här väldigt pressade situationen som drabbar privatpersoner drabbar oss i dubbla led. Vi får högre kostnader hemma och ingen har råd att gå på restaurang så då drabbas även företaget samtidigt som dess kostnader ökar, säger Karin Mex.

Diskussionerna gick varma under mötets gång, och så har det varit en längre tid.

Vi har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat regeringen på att det här är en ohållbar situation.

– Elpriserna har diskuterats i Skåne under ett par år, redan innan kriget i Ukraina. Vi har vid ett flertal tillfällen uppmärksammat regeringen på att det här är en ohållbar situation, säger Anneli Hulthén.

Energibesparing och effektivisering är några fokusområden när elkrisen berörs. Men när köerna till solceller är årslånga och många redan arbetar med hållbarhet kan det bli svårt att dra ner på förbrukningen.

– På marginalen kan vi säkert göra mer men företagarna är redan duktiga på att spara på el, säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef på Företagarna region syd.

För Philip Nordgren, och många andra, ligger hoppet i att försöka bli mer självförsörjande. Men hur långt det räcker återstår att se.

– Just nu har vi inte elbrist men alla är oroliga inför vintern. När vi frågar elproducenterna vad vi kan göra så säger de att vi ska energieffektivisera. Genom att spara på elen pressar vi priset och säkerställer att tillgången räcker, säger Ulrica Messing.

I slutändan är det politikerna som fattar besluten och sitter på makten att ändra den svåra situationen som vi befinner oss i. 

– Försök verkligen att nå de folkvalda. Prata med politikerna, de kan göra skillnad. Just nu håller vi på med en skrivelse tillsammans med andra från län i elområde 3 och 4 där vi beskriver hur det ser ut här, säger Ulrica Messing.

Nu hoppas Företagarna att regeringen ska agera snabbt, innan det är för sent.

– Den förra modellen med stöd till hushållen blev helt galen. Vi vill se att man lär sig från det och agerar annorlunda samt att man inkluderar företagen framöver, säger Magnus N:son Engelbäck och tillägger:

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Vi kommer kämpa vidare med den här frågan.

Fler nyheter från Företagarna