För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Cyberbrott och ledarskap i en osäker tid tema för Frukostklubben

Publicerad 20 maj 2024
Ett 80-tal företagare deltog på Frukostklubben i maj, som självklart började med kaffe, fralla och nätverkande. Denna gång gästade vi Friskis & Svettis i Stenungsund, som välkomnade oss i sina fina lokaler. Morgonens tema var cyberbrott och ledarskap i en osäker tid.
Frukostklubben är ett samarbete mellan Stenungsunds kommun, Företagarna Stenungsund & Tjörn samt ST-tidningen.

 

Att det finns ett sug efter att nätverka märks hos Företagarna Stenungsund & Tjörn och under Frukostklubben bjöds det både på tid för nätverkande och nya kunskaper. Friskis & Svettis i Stenungsund stod för fint värdskap. Företagarnas ordförande Maria Rutgersson välkomnade alla deltagare och försökte lära sig så många namn som möjligt!

Stenungsunds näringslivschef Jessica Waller och Patrik Aspebrant från Företagarna Stenungsund & Tjörn, hälsade välkommen till morgonens välbesökta träff.  Christer Ljung, organisationskonsult och personalutvecklare på Capio Företagshälsa, bjöd på kloka tankar kring hur vi kan förhålla oss till ledarskap i en osäker tid och hur vi kan hantera förändringar.  Några av Christers tänkvärda medskick:
"Förändras din syn på något så förändras din verklighet", "Acceptera förändring istället för att undvika den" och "Skapa en tydlig plan för vart ni är på väg så att förväntningarna blir tydliga men var öppen för att revidera denna."

Tobias Adielsson, näringspolitisk expert på Företagarna, berättade om den brottslighet som företagare möter och vad du som företagare bör tänka på för att inte bli utsatt. 
 – Småföretag är alltmer sårbara för cyberbrott. Bluffmeddelanden via epost och sms är vanligast förekommande. Tyvärr har företagare ett sämre skydd än privatpersoner, vilket Företagarna ser som orättvist och vi lyfter ofta frågan i olika sammanhang, berättade Tobias.

10 tips för ökad digital säkerhet

  1. Logga aldrig in med din e-legitimation på uppmaning av någon annan om du inte själv aktivt är den som ringt upp till exempel din bank eller en myndighet.
  2. Installera antivirusprogram och brandvägg på företagets datorer.
  3. Se till att du regelbundet gör säkerhetskopior av innehållet på din dator.
  4. Tänk efter och granska kritiskt e-post innan du klickar på en länk eller öppnar en fil, även från tillsynes kända avsändare.
  5. Undvik att använda publika nät.
  6. Uppdatera datorn, programvarorna, mobilen och apparna med tillverkarnas senaste säkerhetsuppdateringar.
  7. Lösenordet för den e-postadress som används för att återställa övriga lösenord bör innehålla många tecken och ej användas i något annat sammanhang. Spara inte lösenord i datorns webbläsare.
  8. Använd multifaktorauktorisering vid inloggning om möjligheten finns.
  9. Använd en digital brevlåda för myndighetspost.
  10. Ta reda på var företagets viktigaste information lagras. Ta fram rutiner som beskriver hur ni på företaget ska hantera er information säkert.

 

Det här var sista Frukostklubben i vår och nästa tillfälle blir den 13 september – håll utkik!

Fler nyheter från Företagarna