podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Experttipset: Så får du ditt företag att växa

Publicerad 22 mar 2023
För många företagare är det en naturlig strävan att företaget ska utvecklas och växa. Många faktorer kan bidra till tillväxt, men här är tre tips från erfarne hotell- och restaurang-vd:n Lasse Nilsson om hur man når framgång och expansion i sitt företagande oavsett bransch.

Lasse Nilsson är vd och delägare i Thorskogs Slott, en hotell- och restauranganläggning som utsetts till Årets slottshotell i Sverige två år i rad. Han är en hängiven entreprenör som sitter i styrelsen för Företagarna Göteborg sedan 13 år tillbaka. Lasse inledde sin yrkesbana som musiker och artist, och beskriver att han ”ramlade in” i restaurangbranschen som 26-åring när han köpte Societeten på Marstrand tillsammans med två vänner.

”Min styrka under åren har varit att jag jobbar väldigt mycket med marknadsföring och försäljning, det är mina starka delar i koncepten utöver vara vd och driva verksamheten. 2022 gjorde Thorskogs Slott det bästa året i företagets historia, men så har vi också jobbat röven av oss”, säger Lasse Nilsson.

Hårt arbete är naturligtvis en framgångsfaktor bakom de flesta växande företag, men med många års erfarenhet ser Lasse Nilsson ett antal andra faktorer som avgör om ditt företag blir en tillväxthistoria. Här kommer hans tre bästa tips.

Tips 1: Se till att anställa rätt personal
Personalen är den viktigaste delen i företagsbygget. Inled varje rekrytering med att noggrant analysera vilket behovet är och vilken kompetens som krävs i rollen. Kanske ska du anställa en kock, men ska denne vara specialiserad på? Var noggrann med att läsa cv:n, dubbelchecka och söka fram andra referenser än dem den sökande själv uppger.

Tips 2: Tro inte att du alltid vet bäst
Fundera över ditt eget ledarskap och utveckla dig, läs böcker eller gå utbildningar. Att vara lyhörd och inlyssnande är en viktig del: det är inte alltid du själv som vet bäst. Låt din dörr stå öppen för personalen. Du lär dig mycket om den egna verksamheten genom att diskutera med dem vad som förbättras, både i arbetsmiljön och verksamheten i sig. Allt från att det behövs krokar på en viss vägg där gäster kan hänga upp sina jackor, till tips från vaktmästeriet om att byta bort särskilt energikrävande lampor, eller att köket bör byggas om så att maten kan varmhållas längre och serveringen bli mer effektiv.

Tips 3: Nätverka, nätverka, nätverka
Lasse har medvetet haft ett stort engagemang i Företagarna där han träffar andra entreprenörer och utbyter värdefulla erfarenheter – och hittar kunder. Då en del av hans erbjudande är företagsarrangemang så är varje kontakt en potentiell kund. Han har dessutom suttit i ett flertal styrelser och engagerat sig i branschfrågor och myndighetskontakter för att lyfta upp generella dilemman och göra sin verksamhet känd. Samverkan och ideellt engagemang ger kunskap och inspiration till dig som företagsledare och en positiv och seriös kvalitetsstämpel åt din verksamhet.

Lycka till med växandet!

Fler nyheter från Företagarna