podcast news play företagaren I media förmån faq

Tillsammans i kampen Brott mot företagare på Frukostklubben Stenungsund

Vad är organiserad kriminalitet? Vad gör vi om kriminalitet i någon form drabbar oss? Hur kan polisen, näringslivet och kommunen arbeta tillsammans? Cirka 60 deltagare samlades på Stendahls Bil för att vara med på denna årets första fysiska Frukostklubben i ett viktigt ämne.
Publicerad 25 apr 2022

Företagarna Stenungsund & Tjörns ordförande Lars Grenhage och kommunens näringslivschef Jessica Waller välkomnade alla och det minglades kring frukostfrallan före start. Träffen inleddes med att Lars Grenhage informerade om ett pågående lokalt pilotprojekt kring ämnet ”Brott mot företagare.

 

Företagarnas expert på ”Brott mot företagare” Pontus Lindström som (via länk) presenterade en kartläggning över företagares utsatthet och hur deras kontakter med polisen ser ut. Pontus levererade konkreta förslag på åtgärder för att skydda företag mot kriminalitet.

 

Christer Liljenberg, som arbetat som polis i 20 år, var morgonens näste talare. Han beskrev vad organiserad kriminalitet är och hur den kan drabba oss och våra företag. Christer gav deltagarna en bild av att organiserad kriminalitet kan uppträda i flera former och kanske till och med i formen av en anställd inne i din organisation.

Därefter berättade Åke Stendahl, VD på Stendahls Bil om exempel på bedrägeri som drabbat deras företag. Stenungsunds kommuns säkerhetssamordnare Dennis Salenborn presenterade kommunens brottsförebyggande arbete idag och kommande arbetet framåt. Lokalpoliserna Maggan Ivarson och Carl Besslinger informerade avslutningsvis om brottsligheten i kommunen. Frukostklubbens deltagare fick även en praktisk information om hur man DNA-märker sina stöldbegärliga inventarier.

Några kommentarer om träffen:

Christer Liljenberg, säkerhetsrådgivare Sommsec AB:
- Här hade företrädare för Företagarna Stenungsund/Tjörn verkligen lyckats då mötesrummet på Stendahls bil i Munkeröd i princip var fullsatt. Men det beskriver också den känsla av otrygghet och ”ensamhet” en företagare kan känna idag oavsett om man har sin verksamhet i centrala Göteborg, Stockholm eller Stenungsund och Tjörn. Vad gör vi om kriminalitet i någon form drabbar oss? Sammansättningen av föreläsare var välgjord och jag tror att de företagare som nu var på mötet fick med sig en del kunskap, råd och dåd. Och kanske också att man kan vända sig till ”någon” för att få hjälp både före, under och efter ett kriminellt ”angrepp”. Men det som var absolut slående var att det här finns en vilja att tillsammans, polis, näringsliv och kommun göra något för att skapa trygghet. Bra! Jag tror på kunskap och kommunikation och tror och hoppas att den enighet som uppvisas denna morgon kan vara ett steg fram emot ett ännu tryggare Stenungsund.

Kicki Nordberg, kommundirektör Stenungsunds kommun:
- Det var ett viktigt tema som togs upp på fredagens Frukostmöte och det märktes att det är ett stort intresse och engagemang i frågan. Att förebygga och stävja brott för ett tryggare samhälle är något som vi måste jobba med tillsammans; kommunen, Polisen och näringslivet. Kommunen kommer att ta ett samordnande ansvar om detta i samband med en ny lagstiftning från nästa år ”Kommuner mot brott”, och vi förbereder oss för detta nu.

 

Lars Grenhage
Ordförande Företagarna Stenungsund & Tjörn
0734-22 42 29
lars@grenhage.se

Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.