headphones newspaper video-player

Innovationen som ska rädda patienter med akut hjärtsvikt

Publicerad 3 mar 2021

Invivopower är den första vinnaren av tävlingen Innovationskraft som är en ny satsning av Venture Cup och Företagarna Göteborg tillsammans med Business Region Göteborg, Almi Företagspartner och Näringslivsgruppen på Göteborg & Co. Totalt har 50 bidrag kommit in och fem av dessa hamnade till slut i final. 

”Jag imponerades av innovationshöjden på finalisterna i Innovationskraft. En stor variation av idéer gjorde urvalsprocessen spännande och utmanande, men jag är övertygad om att vi har hittat en vinnare som både har en genomförbarhet och kommer göra stor samhällsnytta framöver”, säger Kristin Mari Riera, projektledare på Näringslivsgruppen, Göteborg & Co, och en av jurymedlemmarna för tävlingen. 

En ny lösning ska reducera antal hjärtpatienter som riskerar att dö i kön i väntan på ett nytt donatorhjärta. Tillsammans med thoraxkirurger från Sahlgrenska har grundarna av Invivopower tagit fram en lösning som ska leda till att antalet patienter som erhåller ett artificiellt hjärta ska överstiga antalet patienter som får hjärttransplantationer. 

Lösningen som Invivopower tagit fram är att driva ett fullt hjärtpump-system för artificiella hjärtan helt trådlöst genom huden. Med denna innovation kan lösningen ligga på hyllan i operationsrummet redan innan hjärtsvikten uppstått, vilket skulle gynna inte bara individen och samhället utan även den högt belastade vården - något som kanske behövs nu mer än någonsin. 

Bengt Bern är grundare av Invivopower och tillsammans med sina kollegor fick han ta emot priset under en mindre variant av en prisceremoni med hänsyn till det rådande corona-läget.

”Det känns fantastiskt bra att vinna den här tävlingen tillsammans med mitt team och den här segern går till både kirurgerna på Sahlgrenska som har hjälpt oss mycket och ingenjörerna som har jobbat hårt med tekniken. Det uppskattar vi verkligen” säger Bengt Bern.

Förutom äran vann Invivopower även 50 000 kronor, något som uppskattades av företaget.
”Vi har ju valt att driva det här företaget väldigt lean så de här pengarna kommer väl till pass för att vi kommer avse att vara med på ett antal vetenskapliga konferenser och det här kommer att räcka till att marknadsföra oss på en sådan konferens till hösten, förhoppningsvis när pandemin har släppt.” berättar Bengt Bern.

Innovationskraft fortsätter under 2021 och en ny tävling kommer att öppna inom ett halvår. 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor