headphones newspaper video-player

Åsa Harbom, vd på Alufront, om att vara kvinnlig förebild

Åsa Harbom är vd på Alufront i Partille och äger och driver det tillsammans med sin man Thomas, sedan 2007 då de köpte företaget av Thomas pappa.      – I början var det så fullt upp med att lära sig allt som krävdes för att driva företag. Efter några år insåg jag att jag faktiskt är en förebild för andra kvinnor som driver företag eller vill driva företag, säger Åsa.
Publicerad 10 mar 2021

Alufront har i dagsläget tio anställda och erbjuder måttanpassade dörrar, fönster, skjutpartier, vikpartier och fasader i glas och aluminium. Tidigare har de jobbat med produktion, montage och sälj men vid årsskiftet gjorde de en organisationförändring. Då lade de ner produktionen och startade ett samarbete med en partner i Halmstad.

– Vi hade växt ur våra lokaler och produktionsmöjligheter och stod inför ett stort vägval och valde till slut den här riktningen. Ut mot kund innebär det ingen förändring men vi har ju fått säga upp produktionspersonal, vilket förstås har varit jobbigt och tråkigt.  Nu är planen framåt att växa och utvecklas, säger Åsa.

Förebild i en mansdominerad bransch

– I början var det så fullt upp med att lära sig allt som krävdes för att driva företag. Efter några år insåg jag att jag faktiskt är en förebild för andra kvinnor som driver företag eller vill driva företag. När vi har elever på studiebesök hos oss känner jag verkligen att jag har ett ansvar att vara en förebild. Både som företagare och som kvinna i en mansdominerad bransch. Jag försöker inspirera till att man ska våga och ha modet att ta plats. Det handlar inte om att armbåga sig fram men man måste förstå att man måste ta plats för att få plats, för det sker inte per automatik.

Jämställdhet tar tid

Åsa menar att det tar tid med jämställdhet men Alufront, som bara har manliga anställda, trots försök att rekrytera kvinnor, märker att männen tar ut mer föräldraledighet än man gjort tidigare.

– Jag tänker mer på att inspirera yngre till att det finns möjligheter, att våga ta steget och jag tänker inte på om det är tjejer eller killar. Men genom att vara kvinna blir jag ju ändå på något sätt en förebild för tjejer som vill starta företag.

Våga ta hjälp

Åsas starkaste tips är att ta hjälp och kanske skaffa en mentor.

– Är man sugen och inspirerad och har en affärsidé så kolla upp vad det finns för nätverk och försök hitta några personer som du kan ha att bolla frågor med. Företagare är ofta intresserade av att dela med sig av sina kunskaper, utan att det måste innebära affärer. Är man soloföretagare måste man definitivt ta hjälp och ha ett bra nätverk, för man kan inte klara allt själv. Det är modigt att våga ta hjälp.

–Ju mer man lär känna det lokala näringslivet så börjar man ju förstå hur mycket lokala företag det faktiskt finns. Vi försöker alltid söka oss lokalt när vi behöver något, både när det gäller tjänster och produkter. Att vi företagare tillsammans jobbar med näringslivsfrågorna och att man har andra företagare att vända sig till i olika frågor är värdefullt, det ger mig ett lugn och en trygghet, avslutar Åsa.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor