För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Anki Larsson bytte lärarjobbet mot företagande inom solcellsbranschen

Publicerad 8 mar 2021
Anki Larsson är läraren som sadlade om och nu driver familjeföretaget VV-Sol utanför Ulricehamn. Företaget erbjuder helhetslösningar inom solceller med ledorden glädje, pålitlighet, service och passion.

Familjen Larsson hade skaffat solceller och tyckte det fungerade väldigt bra. När de sedan satt runt köksbordet med barnen och pratade om energiförsörjning, jordens resurser och vad man själv kan göra för klimatet,  kom tanken att de kanske skulle kunna ha informationsträffar och berätta för andra hur bra det är med solpaneler. Det var så företaget startade och tanken från början var att ha informationsträffar i Ulricehamnstrakten och om någon var intresserad skulle de förmedla kontakten vidare till personen som installerade deras egna solpaneler.  Ett sätt att göra en klimatinsats och samtidigt prova på att driva företag tillsammans med barnen.
− Det visade sig dock att han som installerat våra solpaneler skulle gå i pension och tyckte att vi kunde göra tvärtom, att han kunde tipsa om oss istället om någon hörde av sig till honom och ville ha hjälp med att installera solpaneler, säger Anki.

Så blev det och Anki och hennes man Jörgen skaffade sig den utbildning de behövde, vid sidan av sina vanliga jobb.

Anki satsade helhjärtat på företaget

− Min man har hela tiden haft företaget vid sidan av sitt jobb och jag hade från början tänkt jobba kvar som lärare på halvtid, då jag trivdes jättebra med jobbet. Men så tänkte jag att ska man satsa kanske man ska göra det helhjärtat och jag kände att jag ville ge det en rejäl chans. Så jag sa upp mig och jobbar heltid med företaget.
Jörgen hjälper Anki på kvällar och helger medan Anki sköter försäljning, inköp av material och organiserar projekten. När det är dags att utföra själva installationen av solpanelerna hyr de in installatörer, istället för att ha anställda. 

Fördel av att vara känd på bygden

− Många i Ulricehamn med omnejd känner till vem jag är, då jag varit lärare i många år och det tror jag har varit en bidragande orsak till att det har gått så bra. Folk vill gärna anlita lokala företag och känner de till och har förtroende för en är det ju ett plus. Det är viktigt och väldigt roligt och inspirerande med nätverksträffar. Jag känner mig stärkt av att träffa andra företagare och är med i Företagarna och POW, ett nätverk för kvinnor som driver företag.

Anki har också fått bra draghjälp genom uppmärksamhet i Ulricehamns Tidning och innan coronapandemin slog till fick hon också möjlighet att komma och berätta om sitt företag på Frukostklubben, ett stående event som arrangeras av bland andra Företagarna Ulricehamn. 

− Förra året blev vi nominerade till årets nystartade företag i Ulricehamn, vilket kändes jätteroligt! Det har hela tiden känts som att folk har velat oss väl. Nu ringer också folk till mig, jag behöver inte jaga efter kunder på samma sätt som tidigare.

 

− Barnen tycker det är jätteroligt med företaget och jublar varje gång vi får in ett nytt jobb! Drivkraften för mig har inte varit att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att ha roligt, jobba med något som känns bra och meningsfullt. Ska man byta bransch när man är 50 år ska det ju vara till något som känns spännande och roligt.

Tjejer behöver bli lite kaxigare

− Vi måste göra tjejerna lite kaxigare så de vågar ta för sig lite mer, tror jag. Sedan tänker jag också att fler skolor borde samverka med näringslivet, att företagare kommer ut och berättar om sina yrken, både kvinnliga och manliga företagare. Dels för att bredda elevernas kunskap om vilka yrken som finns och dels för att inspirera kring företagande.

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna