För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pionjär inom återbruk och socialt entreprenörskap är Årets Företagare i Alingsås

Publicerad 28 jun 2021
I juni överraskade Företagarna Alingsås eldsjälen Valter Samuelsson på Hus till Hus byggnadsvård & återbruk mitt i fikat på fantastiskt vackra och mysiga Nolby Gård. Där har Valter tillsammans med andra företagare skapat en fantastisk plats och utflyktsmål för återbruk och cirkulär ekonomi.

Berätta lite kort om företaget

− Hus till hus byggnadsvård & återbruk är ett litet privat familjeföretag där jag tillsammans med alla tre barnen är delägare. Vi med våra sex anställda, tar vara på byggsektorns restprodukter och räddar gamla vackra fönster och dörrar med mera.

Huvudinriktningen är att rädda användbart och framför allt äldre byggmaterial, från ombyggnader, renoveringar och rivningar. Det mesta köper vi av byggföretag och privatpersoner. Materialet rekonditioneras och repareras efter behov, innan det säljs vidare, mestadels till privatpersoner som restaurerar och renoverar gamla hus, men även till nybyggnation, där gamla detaljer blir spännande karaktärsinslag.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

− Framgången tror jag bland annat beror på att vi lever som vi lär, har gått den långa vägen och aldrig gett upp trots många motgångar, vi brinner för att hjälpa våra kunder att hitta rätt grejer till sina projekt!

Det beror naturligtvis också på att tiden har kommit i kapp oss, fler och fler tänker resurshushållning och återanvändning, och det som var självklart för några generationer sedan, har återigen blivit ett alternativ.

Vi har ett stort utbud, ordning och reda och en inspirerande miljö där våra ofta långväga kunder kan strosa runt i timmar. Gårdsmiljön på Nolby gård som vi räddat från rivning och rustat upp samt caféet betyder också mycket för våra besökare

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?

− Min största styrka är nog min småländska uppväxt, där resurshushållning var självklart och nödvändigt, det utvecklade en kreativ talang att se möjligheter i sådant som andra slänger. Det har förföljt mig genom livet, på gott och ont. Uthållighet och envishet är andra egenskaper. Men också att förmedla den udda kunskapen vidare och inspirera andra.

Min långa karriär började som barnarbetare i min farfars brors rivningsfirma på 1950-talet, med att rensa tegelstenar från bruk och gamla golvbrädor från spik. Min pappa arbetade också där, och i dag är min yngste son Nilspetter, som nu tar över, den fjärde generationen återbrukare.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare och företagare?

− Mina medarbetare skulle nog beskriva mig som en informell ledare, som inte i första hand drivs av vinstintresse, utan älskar återanvändning och ser möjligheter där andra ser problem.
Jag ger aldrig upp, samverkar, ställer upp, är lite naiv, sparsam och fruktansvärt envis.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Framtiden ser hoppfull ut. Den generationsväxling som vi har kommit långt med känns som en garant för utveckling.

Personligen tror jag återanvändningen är i sin linda och kommer att växa och bli en mer naturlig del i människors vardag.

Vår positiva utveckling och Nolby gårds − vårt skötebarns − utveckling de senaste fem åren, har givit oss en stabil grund som vi inte haft tidigare och det gör att vi nu planerar för utbyggnad av lokaler, som är vår stora begränsning.

Vi planerar också att bygga för externa företag som vi vill ha till Nolby, som komplement. Vår dröm är att skapa förutsättningar för kompletterande verksamheter med inriktning återbruk, reparationer, hantverk.


Juryns motivering
Valter Samuelsson är en pionjär inom byggnadsvård. Han driver med Hus till Hus på Nolbygård en verksamhet som bidrar till en cirkulär ekonomi, sparar resurser, skapar arbete för dem långt från arbetsmarknaden och är en del av ett omtyckt utflyktsmål för många som kommer långt ifrån Alingsås.

Värt att veta om Nolby Gård

− Nolby gårds intresseförening, som jag var med och startade 2002, tillkom för att samverka med arbetsförmedlingen och ta emot arbetslösa som behövde bryta ett utanförskap.

Föreningen som i dag ca 25 arbetsträningsplatser och fyra anställda handledare, har betytt mycket för vår utveckling, från en ekonomiskt hopplös verksamhet, till ett fungerande företag.

Under vår 20-åriga tid på Nolby har vi hittills anställt 16 personer som först arbetstränat hos oss och sedan blivit anställda, tillsammans har de arbetat 59 år i kortare eller längre anställningar. Det har varit en vinnavinna-situation och en samhällsnytta som går hand i hand.

Fler nyheter från Företagarna