headphones newspaper video-player

Träffa vår medlem på Improve Tec, Peter Gummesson

Träffa vår medlem på Improve Tec, Peter Gummesson
Publicerad 22 apr 2021
Peter Gummesson och företagets grundare Mikael Lagerlund

- Hej Peter! Beskriv företaget för oss.
- Improve Tec utvecklar bioplast i tre olika områden. Vi utvecklar och tillverkar bioplastgranulat som används till plastprodukter;
Bioplast för industrin, som innebär att vi reducerar fossila plaster till mer biomaterialsvänliga plaster. Textil, där vi utvecklar en plast som skall ersätta polyestertråden och den blir helt komposterbar och mikroplastfri. Plasten som vi tar fram är byggd på mjölksyra som kommer från sockerrör och sockerrören suger upp koldioxid som förs in i produkten. När den sedan komposteras släpper den tillbaka koldioxidet så  det blir därför inga utsläpp av mikroplaster eller gifter. 
Sport, där vi tar fram konstgräs för fotbollsplaner. Vi har utvecklat ett infill som skall kunna ersätta gummifiller på fotbollsplanerna och de är komposterbara och mikroplastfria. Eftersom infillet inte utsöndrar några mikroplaster i mark, dagvattenbrunnar och vattendrag så blir hälsan för människor, djur och insektsliv mycket bättre som följd!

- Vilken roll har du på företaget Peter?
- Jag är vd. Företaget startades 2017 av entreprenören Mikael Lagerlund. Han hade sett ett behov av material till belysningsbranschen. Behovet var stort för ett företag som kunde tillgodose naturen på ett bättre sätt.

- Vad har du för bakgrund?
- Jag är född och uppvuxen i Göteborg och har två barn, en pojke på sjutton och en flicka på femton år. Jag kom in i företaget 2019 direkt från Volvo Group.  Jag hade då kunnat se ett behov av den här plasten i leksaker. Det väckte verkligen nyfikenheten inom mig. Eftersom materialet är återvinningsbart, komposterbart och mikroplastfritt är detta mycket bra ur ett miljöperspektiv!

- Hur länge har ni varit med i Företagarna?
- Vi gick med förra året.
- Vilka fördelar har ni sett med medlemskapet?
- Vi har kunnat anamma en del av logistikavtalen. Jag kör elbil och har ett avtal med laddbilsstationer genom Företagarna.

- Vad gör du på fritiden?
- Jag tittar mycket på sport. Mina barn är duktiga inom fotboll och handboll så jag följer dom i deras sporter och tidigare var jag även fotbollstränare. Jag tycker om att spela golf, gå på promenader och åka skidor.
- Vad vet inte alla om dig?
- Det är nog att mina favoritstäder är Hong Kong och Istanbul. Hong Kong är en häftig mix av kinesiskt och engelskt. Kulturen där är härlig! Istanbul ligger med halva staden i Asien och andra halvan i Europa. Det blir också en häftig mix. Jag älskar att besöka dessa två städer!

 

 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor