headphones newspaper video-player

Strandflickorna är Årets Företagare i Lysekil

Ett Stort Grattis till Åsa Nilsson och Bettina Salesjö på Strandflickorna AB som utsågs till Årets företagare i Lysekil.
Publicerad 30 apr 2021
 1. Hur kom det sig att ni startade ert företag?

  -Vi har känt varandra länge, redan under 80-talet men då var det dans som gällde och vi hade inga tankar (mot) på att starta företag. Men under försommaren 1990, då vi (de jobbade vi) båda jobbade på Hotell Bohusgården i Uddevalla som receptionister,  (och då) kom Åsa med idén om att driva vandrarhem i Lysekil under våra semesterveckor. Med hjälp från familj och andra lånade vi ihop saker och startade upp vandrarhemmet Toppensnäckan och det blev startskottet för vår resa. Det var ingen lätt början med stop i avlopp och (vi jobbade) med jobb dygnet runt, men vi var stolta över resultatet och fick många nöjda gäster. Åren som kom efteråt fick vi möjlighet till större lokaler och vår verksamhet växte. Det var först 1993 som vi började arrendera Lysekils gamla Strandhotell 1 som vi fick en fast plats att utgå ifrån. (och) Vi köpte denna fastighet från kommunen år 2000. Från millennieskiftet har fler byggnationer, renoveringar och tillbyggnationer gjorts bl.a. en Badpaviljong och vårt företag Strandflickorna AB har utvecklats och satt Lysekil på kartan. Vi bjuder våra gäster på en tidsresa till förra sekelskiftet då Lysekil blomstrade som kur- och badort i kombination med dagens lyx.
 1. Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt? (Något särskilt som skiljer dig från konkurrenterna, ny innovation t ex)

”-Duktiga medarbetare, hårt jobb, lönsamma investeringar – och lite tur.”

-En stor bidragande orsak till vår framgång som vi är överens om är såklart den personal som vi valt, utan dem hade vi inte fått den utvecklingen. Det som vi ser är en framgång för oss är hur olika vi alla är och med bred kompetens kompletterar vi varandra bra i verksamheten. Detta bidrar till en härlig atmosfär som skapar god stämning och sätter guldkant på våra gästers besök. Vi och gästerna är alla goda ambassadörer.
Vi har också en god attraktionskraft där många söker sig till oss för jobb vilket känns som ett otroligt bra kvitto på en bra arbetsplats. Något som kanske skiljer oss från konkurrenterna är vårt sätt att sticka ut och vi har anammat den stil och tidsepok som våra fastigheter har och den historia vilket känns igen när du besöker oss. Vi ger våra gäster en upplevelse! 

 1. Vilken är din största styrka som företagare (och ledare)?

  -Vi är bra på olika saker men framför allt så entusiasmerar vi vår personal och ger dem eget ansvar. Vi är inte rädda för att släppa kontrollen till våra anställda och detta för att dem själva skall kunna känna stolthet och värde i vad de gör och veta att de är viktiga för vår gemensamma verksamhets framgång. 

   
 2. Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare? 

  -Otroligt svårt att svara på men vi har alltid många bollar i luften och ser alltid framåt och då är det skönt att veta att vi har väldigt engagerad personal som med sitt ansvar tar många beslut själva. Vi försöker alltid uppmuntra dem och ge dem feedback när det behövs. Vi hoppas att vi snart kan träffas igen även utanför jobbet och ha roligt tillsammans och bygga vidare på vårt starka team.
   
 3. Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget? Finns det planer/tankar på att växa? (eventuella utmaningar)

  Vi märker att fler turister söker resmål inom Sverige just nu så vi hoppas kunna locka fler gäster till vår nya sekelskiftesdröm ”Gula Villan” som står klar nu efter renovering under 2020. Det vi testat efter årsskiftet är att vi släppt prissättningen till ett annat företag som visat sig vara en bra investering för oss både intäkts- och tidsmässigt. Vi skulle kanske ta det lite lugnt nu efter stora investeringar och rådande läge men när det kommer till våra gäster vill vi alltid täcka behov så nu planeras vi ett infinitybad för att kunna tillgodose fler gäster med SPA möjligheter.

Tack Åsa och Bettina och Stort Grattis och Lycka till i regionfinalen!

Motivering:

Årets företagare i Lysekils kommun år 2020 är Bettina Salesjö och Åsa Nilsson, som framgångsrikt driver Strandflickorna AB. Flickornas historia börjar 1990, då startade de sitt första sommaröppna vandrarhem ”Toppsnäckan” i en central fastighet på Kungstorget i Lysekil, kommande sommar hyrde flickorna in sig i Flodins Industrilokaler i Rinkenäs. De fortsätter sin utveckling, för att få erfarenheter, från närliggande branscher. Arbetslivet ville dock något annat för dessa två unga damer. När möjligheterna gavs, att ta över Strandhotellet i Lysekil, startades företaget Strandflickorna. Det har sedan succesivt växt, år 1998 införlivades ”Havshotellet” som också varit hotell i många år, men ursprungligen byggdes det som ett enkelt vilohem år 1904. De har nu, ”som kronan på verket”, som man själva utrycker det, införlivat ”Gula Villan”, en sekelskiftsdröm som båda har haft, som 2019 gick i uppfylles.

Bettina och Åsa har som inriktning ”att skapa en plats där du skall känna dig hemma, fast du är borta och som om tiden har stått stilla”.

Två mycket uppskattade företagare, som med varsamhet har utvecklat sitt företag. De lyser av entusiasm och förgyller besöksnäringen i hela Bohuslän. Bettina och Åsa är en inspirationskälla för alla företagare! De lokala förhållanden och bygdens utveckling ligger båda varmt om hjärtat.

  

Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor