För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

"Vi står ganska ensamma i det här"

Publicerad 25 sep 2020
Beroendet av norska grannarna gör Strömstadshandlarna extremt drabbade av coronakrisen. Butiksägaren Stina Halvarsson ser ingen ljusning i sikte.
I Strömstads tidning beskrivs hur Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) målar upp en nattsvart höst och vinter ifall inte Norge ändrar resestriktionerna gentemot Västra Götaland. Foto: Shutterstock

Gränserna mot grannländerna har under sensommaren och hösten på vissa håll luckrats upp. Men i Västra Götaland har den så viktiga passagen mellan Norge och Sverige fortsatt vara stängd, vilket drabbat handeln extremt hårt.

Och med åter ökad smittspridning på bägge sidor gränsen så finns ingen ljusning i sikte, menar Stina Halvarsson som driver inredningsbutiken Magasinet i Nordby Köpcenter utanför Strömstad.

stina.png– Det är i princip tomt i centret, det är den mest coronasäkra platsen man kan tänka sig, säger Stina Halvarsson.

Redan i juni när Företagarna intervjuade Stina Halvarsson var det tufft. Kunderna försvann över en natt redan när gränsen stängdes.  Stina Halvarsson arbetade hårt för att kunna ha kvar den värdefulla personalen, något som i juni gick tack vare möjligheten att korttidspermittera. Då låg hoppet till att gränsen skulle öppnas under sensommaren, vilket inte skedde. Nu i september har hon behövt säga upp alla utom en.

– Vi kämpade länge för att kunna behålla all personal, men det har inte gått. Vi kommer ha maxat hur mycket vi kan använda permitteringsstödet i november och efter det är det omöjligt att betala hela personalkostnaden, så vi har fått säga upp. Omsättningen är i princip noll.

Riktade insatser önskvärt

Hon upplever att Strömstad som ort är extremt hårt drabbat, på grund av beroendet av gränshandel. När inte norrmännen kommer är verksamheterna feldimensionerade.

– Vi står lite ensamma med att vara så extremt hårt drabbade. Det känns nästan svårt att förklara och förstå. När jag pratar med andra företagare upplever jag att det kanske börjat hämta sig lite i städer runt om i Sverige, men det har inte hänt för oss. Förutom en liten ökning igen under sommaren tack vare svenska turister är vi så beroende av våra norska grannar.

I Strömstads tidning beskrivs hur Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S) målar upp en nattsvart höst och vinter ifall inte Norge ändrar resestriktionerna gentemot Västra Götaland. Något som Stina Halvarsson instämmer i. Ett stöd riktat mot hårt drabbade kommuner kunde vara en möjlig hjälp, tror hon.

–Jag hoppas att regeringen kunde se behovet av att kommuner som är extra drabbade som Strömstad fortsatt kommer behöva stöd länge. Det är svårt att generalisera alla åtgärder till att gälla lika över hela landet, säger Stina Halvarsson och fortsätter:

– Det ger en stark känsla av maktlöshet att ha drivit något i 3 år, med själ och hjärta, som sen rasar utan att man kan påverka situationen.

Men tankarna ligger samtidigt på nästa steg, tillägger hon och konstaterar på företagarvis:

– Det går inte att bromsa sig ur en kris. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna