headphones newspaper video-player

Charlotte Lundgren, La Boulangerie - Dalsjöfors surdegsbageri är Årets Företagare i Dalsjöfors

Årets Företagare i Dalsjöfors 2020 har korats och vinnaren heter Charlotte Lundgren. Hon blev nyligen uppvaktad och fick utmärkelsen utanför sitt surdegsbageri La Boulangerie av Företagarna Dalsjöfors.
Publicerad 30 sep 2020

Stort grattis till utmärkelsen! Blev du överraskad?
– Tack, det känns jätteroligt att ha fått utmärkelsen! På ett sätt blev jag överraskad, jag har ju bara drivit bageriet i tre år. Samtidigt så hörde jag från många kunder att det säkert skulle bli jag som skulle bli Årets Företagare i år.

Hur kom det sig att du startade ditt företag?
– Jag ville driva något eget, då jag hade jobbat på stora bolag innan. En dag insåg jag vad jag gillar att göra i livet, nämligen att baka, vilket jag gjorde jämt hemma. Då gick jag en utbildning i hantverksbageri med målsättningen att starta eget. Det skulle bli ett surdegsbageri med äkta råvaror, inget fusk, och det blev det också.

Vilken tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?
– Det finns få äkta surdegsbagerier i Borås med omnejd, det finns inget annat här i Dalsjöfors, så det är ju en fördel för mig. Många bagerier idag säljer halvfabrikat och det märks på smaken. Jag försöker uppnå en hög kvalitet, jobbar bara med äkta råvaror och inga färdiga mixer. Är helt övertygad om att det är en framgångsfaktor.

Hur är det att driva företag i Dalsjöfors?
– Lite utanför de större städerna tar man inte för givet att utbudet finns, då värnar man också mer om det lokala, man stöttar det. Jag är så glad att jag valde att starta bageriet just här. Dalsjöforsarna visar varje dag sin uppskattning och säger att de är glada att jag öppnat bageri just här. Nu under coronapandemin har de stöttat jättemycket och jag tror säkerligen de köpt mer än vad de egentligen har behövt.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som företagare och ledare?
– Jag vet inte riktigt men jag försöker vara lyhörd och tycker det är oerhört viktigt att mina anställda trivs här, att de är glada på jobbet. Jag försöker att vara flexibel och anpassa mig och min verksamhet efter dem och att vi jobbar efter samma målsättning.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter för företaget?
– Jag skulle vilja börja med hemleveranser på helger, lördagar till att börja med, i samarbete med den lokala idrottsklubben. Det blir ett sätt för klubben och för ungdomarna att få in lite extra pengar. Framför allt för äldre, som inte tar sig ut så lätt, så vore hemleverans en bra service.
Hela tanken med att driva företag har också varit att kunna bidra lokalt med arbetstillfällen. Att stötta lokalsamtalet samtidigt som mitt företag utvecklas är väldigt viktigt för mig.

Motivering:
"Årets Företagare har förgyllt Dalsjöfors och Toarpsbygden med sin verksamhet under de tre senaste åren. Hon har genom sitt intresse, brinnande engagemang och en stor portion kärlek till sitt yrke, utvecklat sitt företag och tillverkning av ett uppskattat och efterfrågat sortiment. Företagets varumärke har bidragit stort till att sprida positiva ringar på vattnet i och utanför bygden vilket även hjälpt till att utveckla och inspirera den lokal handeln. Att förena fransk matkultur och en vilja att arbeta med genuina råvaror ligger väl i tiden och har tagits emot med öppna armar och har fått en stor framgång. I hennes fall är begreppet Surdeg något väldigt positivt."

Med detta som bakgrund vill Företagarna i Dalsjöfors gratulera Årets Företagare i Dalsjöfors 2020:

Charlotte Lundgren,
La Boulangerie - Dalsjöfors surdegsbageri

Intervju med Årets Företagare Toarpsbygden 2020, Charlotte Lundgren

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor