headphones newspaper video-player

Företagarna Stenungsund-Tjörn höll kurs för kommunens tjänstemän

Företagarna har genomfört två digitala kurstillfällen för tjänstemän inom kommunen med temat Förutsättningar i att vara företagare. Cirka 70 personer deltog sammanlagt på de två tillfällena.
Publicerad 17 dec 2020
Lars Grenhage, ordförande i Företagarna Stenungsund-Tjörn i livesändning i kursen för kommunens tjänstemän

Stenungsunds kommun vill förbättra det lokala företagsklimatet och tillfrågade Företagarna Stenungsund-Tjörn om de ville hålla en kurs med fokus på att öka förståelsen för företagare och deras betydelse för kommunen.

Företagarna Stenungsund-Tjörn ser mycket positivt på att kommunen vill förbättra företagsklimatet och jobba tätt tillsammans med föreningen. I Svenskt Näringslivs ranking har Stenungsunds kommunen tappat placeringar många år i rad.

Lars Grenhage, ordförande i Företagarna Stenungsund-Tjörn berättar:

- Självklart tackade vi ja när vi fick frågan från kommunen! Det är en möjlighet för oss att visa upp företagens betydelse för kommunen och framförallt visa företagarna bakom företagen. Detta är en mycket bra början på det arbete som kommunen vill göra för att förbättra företagsklimatet.

Små- och medelstora företags betydelse för Stenungsunds kommun
Lars Grenhage visade inledningsvis den stora betydelse de små och medelstora företagen har för arbetstillfällen och skatteintäkter i kommunen.

Intervjuer med lokala företagare

Under timmen fick deltagarna se två korta filmer med fem företagare från kommunen, som berättade om sin vardag och sin erfarenhet av kommunen. Det var ett uppskattat inslag.

Filmerna ligger längst ner i artikeln.

Så tänker en företagare – föreläsning med Lina Skandevall

Lina Skandevall, egenföretagare och som under många år jobbat med lokalt företagsklimat samt skrivit Handbok för ett bättre lokalt företagsklimat, berättade med värme hur företagare tänker.

Visste du till exempel att enligt undersökningar så är företagare lyckligare? Gladast är de när företaget är lönsamt. Sämst mår de av administration och kontakt med myndigheter.

Företagare vill, som alla människor, känna sig sedda, förstådda och prioriterade. Det är viktigt med snabba svar, oavsett vilket besked de får. Det handlar om planering för projekt, anställningar med mera.

Företagare behöver, å sin sida, bli bättre på att förstå den kommunala verksamheten och att beslut kan ta tid – det handlar om lagstiftning och rättssäkerhet i många processer.

Linas fem heta tips för ett bättre företagsklimat

  • Ha tydliga styrdokument.
  • En bra dialog – samverkan och växelverkan är en framgångsnyckel. Förståelse behövs från båda håll.
  • Företagaren sover aldrig – ha en vaken hemsida. ”En idé om etablering kan komma mitt i natten – missa den inte!”
  • Tjänstemännens attityd och bemötande är avgörande. Första kontakten företagaren har med en kommun är oftast med tjänstemännen.
  • Snabb och professionell service

Avslutande frågestund

Timmen avslutades med en frågestund och en bra sammanfattning är att en bra grundinställning för att förbättra service är ”Hjälpa att göra rätt, istället för att straffa de som gör fel”.

Företagarna Stenungsund-Tjörn tackar kommundirektör Kicki Nordberg och sektorchef för sektor stödfunktioner Marcus Starcke för inbjudan och denna början på ett gemensamt arbete framåt.

Intervjuer med Stenungsundsföretagare

Medverkande:
Robert Larsson,
ICA-handlare, ICA Kvantum
Lena Holmberg,  vd,
Bästkuststäd i STO AB 
Jens Andreasson,
vd och ägare, Europaljus AB 
Erik Wahlström,
grundare Eld & Vatten Sverige AB
Karolin Hellerstedt,
grundare Bohus Optik AB

Fem företagare från Stenungsund svarar på frågor gällande att vara företagare
5 min


Fem företagare från Stenungsund svarar på frågor om hur kommunen och företag kan utveckla sitt samarbete.
7 min

 

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor