För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Peter & Kenneth Olsson på PK Data AB är Årets Företagare i Färgelanda

Publicerad 1 dec 2020
Företaget PK Data är Årets företagare i Färgelanda kommun. Företaget startade som ett familjeföretag, vilket det till stora delar fortfarande är än i dag. Hela familjen var på plats och tog emot den fina utmärkelsen på bygdegården i Högsäter.

Intervju med Peter Olsson & Kenneth Olsson som är ägare till PK Data

Hur kändes det att få utmärkelsen Årets Företagare?

- Det här är stort och såklart jättetrevligt. Det är så många företag som gör bra saker i Färgelanda kommun.

Berätta lite bakgrunden till att ni startade företaget.

-Vår granne drev en elfirma och gjorde el-ritningar med penna och papper. När kunderna krävde CAD-ritade ritningar så satt hans fru och ritade om på kvällar och helger. Kenneth programmerade och efter sex månader fanns el-ritningsprogrammet som gjorde att han kunde göra ritningarna snabbare på datorn än med penna och papper och utan att frun behövde rita om efteråt. PK Data startades och vi erbjuder idag el-ritningsprogram för elektriker och konstruktörer som jobbar med el-ritningar för villor, apparatskåp eller el-centraler.  

Vad tror ni är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

- Den främsta styrkan är att vi anpassat oss efter verkligheten istället för vad som är lätt att programmera. Från början var målet att ersätta papper och penna, men det stora lyftet kom när vi kombinerade allt en helhetslösning där programvara, utbildning och anpassningar ingår i ett abonnemang. Det flyttade oss från att vara en leverantör till att bli en viktig partner som hjälper våra kunder att utveckla deras verksamhet.

Vilken är din största styrka som ledare?

- Det är nog främst att se möjligheterna och hitta problemen samt stor passion för att lösa utmaningarna.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare?

- Vi är ett litet bolag med stort målfokus och jobbar mycket tillsammans vilket gör oss alla delaktiga i besluten och därmed ett vinnande koncept som funkar hos oss.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter för företaget?

- Vi kommer kortsiktigt att växa då vår nästa medarbetare börjar om två veckor. Sen finns det mycket kvar att utveckla i branschen och nya produkter att ta fram så vi ser ljust på framtiden.

Juryns motivering:

Årets vinnare är ett genuint familjeföretag med hög kompetens och god finansiell stabilitet. Far och son har genom sitt brinnande engagemang, innovativt tänkande samt goda ledaregenskaper utvecklat unika programvaror till bransch och skola med hög kvalitet. Med hjärtat i det lokala sätter de Färgelanda kommun på kartan på ett jordnära och affärsmässigt sätt - sanna entreprenörer uti fingerspetsarna.

 

Fler nyheter från Företagarna