podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tänka om, tänka nytt och glädjas åt framgång!

Publicerad 20 apr 2020
Lullan Backman driver företaget Heartex Första Hjälpen AB. Så här har hennes företag drabbats av coronakrisen.

Tänka om, tänka nytt och glädjs åt framgång! Att vara småföretagare i denna tid är inte lätt. Det handlar mycket om att vara uthållig och inte ge upp. Att vara just det, just nu, kommer att öka möjligheten att finnas kvar även i höst och framöver, tror jag.

Mitt företag har aldrig omsatt så mycket som förra året. Jag har utvecklat och byggt upp det under 20 år. Inte kunde jag väl tro att alla kunder (nästan) som bokat utbildning i Första hjälpen och HLR under våren och in i sommaren, skulle avboka sina beställda kurser inom loppet av bara några dagar! Det motsvarar två månadslöner för mig. Plötsligt inga pengar in! Mina kunder finns förhoppningsvis kvar, några hoppas jag om vi får bra hjälp, när allt detta är över och jag vill fortsätta att hjälpa dem med utbildning. Det tog en hel del tid att avboka, skicka bekräftelser och i vissa fall omboka (tack för det) utbildningar och andra åtaganden. Några enstaka kunder hittar mig trots allt även nu för att de måste ha HLR-utbildning, som mina el-killar som jobbar på plattform i Norge.

Plötsligt, fick jag mycket tid! Verkligen mycket tid! Jag som arbetade minst 40 timmar per vecka för en tid sen har nu oceaner av tid! Tid att sortera i papper, uppdatera min hemsida och se över utbildningsmaterialet och mycket annat. Det blir mycket tid framför datorn nu. Jag måste tänka på att ta pauser och hitta på annat. Det blir lite mer städning än tidigare och nu när solen skiner pyssel i trädgården. Jag försöker att göra lite hemma-gympa och lite extra fokus på armar och rygg med tanke på att det är mycket skrivarbete nu. Jag har fått mycket tid att lägga fokus på framtiden.

Jag har alltid tyckt att det har varit en stor utmaning för mig själv att svara på och lägga anbud i upphandlingar. Jag har varit med i fem och vunnit i två upphandlingar.

Även en soloföretagare med god kompetens kan komma i fråga när kommuner gör upphandlingar. Håll utkik efter sådana möjligheter i ditt företag! Jag vet sedan förut att det gäller att vara noggrann och lägga ett bra bud. Det tar mycket tid men är värt det.

Nu hade jag fått all tid jag behövde att vara just detta, noggrann. I detta fall gällde det upphandling i Vuxen-HLR, Barn-HLR och instruktörsutbildningar i Barn-HLR och Vuxen-HLR för en närliggande kommun. Imorgon är det sista dagen att överpröva beslutet om tilldelning i upphandlingen. Om inget oförutsett inträffar ska jag idag torsdag 16/4 2020 fira med bubbel och räkmacka att jag är ett av de fem företag som har fått ramavtal för detta stora uppdrag under två år framöver. Grattis till mig! Det finns alltid något i smått eller stort att fira! Gläds åt varje liten framgång!

Lullan Backman, Heartex Första Hjälpen AB

Hur har ditt företag drabbats av coronakrisen?

Taggar
Fler nyheter från Företagarna