För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Valbussen i Göteborg

Publicerad 19 mar 2018
Nu har valbussen äntligen kommit till Västra Götaland. Första stoppet i Göteborg bjöd på både företagsbesök för politikerna och sedan maktkamp med företagare på hotell Waterfront.
Anna Sibinska (MP), Emmyly Bönfors (C), Hampus Hagman (KD), Hans Rothenberg (M), Anna Johansson (S), Günther Mårder VD på Företagarna

Politikerna fick åka buss och lära sig om företagande i Göteborg
Valbussen plockade upp riks- och lokalpolitiker vid Hotel Waterfront på eftermiddagen och tog dem på en härlig busstur i ett soligt Göteborg.

Soloföretagaren Pia Orrgren, som driver Silverfabriken, plockades upp vid Hotel Post och hon berättade om såväl utmaningen som glädjen med att vara soloföretagare. Pia är en av Göteborgs närmare 32 000 soloföretagare som tillsammans bidrar med 9 % av de kommunala skatteintäkterna. Företagarna vill öka kännedomen om just dessa minsta företag och deras bidrag till välfärden

Bussen for vidare till Ballograf, som grundades på 1940-talet och är Sveriges enda penntillverkare. Det var nytt för många att den välkända kulspetspennan tillverkas i Göteborg! Vd Peter Orrgren visade runt på fabriken och alla fick lära sig att en penna från Ballograf skriver hela 8 000 meter.

 

Maktkamp på Hotell Waterfront

Dagen avslutades med en debatt mellan politikerna. I panelen fanns fem partier representerade:

  • Anna Sibinska (MP) Ledamot kommunfullmäktige och ordförande Stadsdelsnämnd, Göteborg
  • Emmyly Bönfors (C) Ordförande Centerpartiet Göteborg
  • Hans Rothenberg (M) Riksdagsledamot
  • Hampus Hagman (KD) Ledamot arvodesberedningen och byggnadsnämnden, Göteborg
  • Anna Johansson (S) Riksdagsledamot

Även ett fyrtiotal företagare var på plats och minglade och lyssnade till politikernas svar. Företagarnas VD Günther Mårder iklädd domartröja utmanade våra politiker i en "boxningsring" med teman som företagsklimat, hamnkonflikten, arbetsgivaravgifter och regelbörda.

En fråga som kom upp var kommunala bolags vara eller icke vara. Ska Liseberg verkligen vara ett kommunalt bolag? C, M och KD var tydliga med att kommunen inte ska bedriva verksamhet som privata företag kan göra bättre. Flera tjänster kan upphandlas av kommunen istället. Hans (M) tryckte på att det viktigaste är att göra offentliga upphandlingar mer småföretagarvänliga.

Även frågan om kollektivavtal kom upp, apropå hamnkonflikten i Göteborgs hamn. Här rådde en stor enighet att ETT kollektivavtal ska räcka för arbetsgivare. Alla var motståndare till den situation som just nu råder.

När det gällde kompetensförsörjningsproblemet så blev det en klar skiljelinje. S och MP såg utbildning som det mest effektiva lösningen. Anna Johansson (S): "En sänkt lön kommer inte att få fler busschaufförer, men utbildning och kompetensutveckling gör det".
C, KD och M ställde sig snarare för minimilöner och minskade avgifter som lösningen men var tydliga med att det bästa vore att kombinera det med riktade utbildningsinsatser.

Både s och MP underströk att de genomfört reformer för företagande under mandatperioden. De lyfte framförallt växa-stödet som innebär kraftigt subventionerade arbetsgivaravgifter för enmansföretagares första anställda under den första 12-månadersperiden.

Några åsikter från kvällen:

- Företagen ska våga växa. Därför har vi satsat på Växa-stödet. Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna och höja miljöavgifterna.
Anna Sibinska (MP)

- Gör det lättare för små företag att delta i upphandlingar. Inför fler närpoliser för att bekämpa brott mot företagare.
Emmyly Bönfors (C)

- Det ska vara en dörr in till kommunen [för att det ska bli enkelt för företagare] och det ska vara samma bedömning i alla länsstyrelser i Sverige. Idag skiljer det sig åt.
Hans Rothenberg (M)

- Vi behöver utbilda tjänstemän i företagares villkor och de långa handläggningstiderna i Göteborg behöver kortas ner.
Hampus Hagman (KD)

- Vi behöver se över hela skattesystemet, det är för snårigt idag och mindre företag förlorar på det.
Anna Johansson (S)

Några företagarröster om Maktkampen i Göteborg

"Spännande och roligt! Men politikerna är förvånande samstämmiga."

"Bra att politiker verkar vilja samarbeta. Det viktigaste är att politikerna ser till det bästa alternativet och inte håller på traditionella blockgränser."

"Roligt och kul att se"

 

 

- Den viktigaste frågan är kompetensutveckling kontra minimilöner. Detta är en fråga som är viktig att besvara och jag tycker att det är en diskussion som ska tas vidare.
Christine Bengtsson, CBR Consulting AB

 

 

- Attityden till företagare måste förändras hos myndigheter och politiker. Det viktigaste är att säkerställa företaget som en del av samhällsbygget Sverige.
Tomas Holst, Diactio AB

Taggar
Fler nyheter från Företagarna