För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare Kreativ lantbrukare som brinner för hållbarhet är Årets Unga Företagare i Västmanland

Publicerad 13 jun 2023
Lantbrukaren Filip Nilsson är Årets Unga Företagare i Västmanlands län. Han tog emot utmärkelsen från landshövding Johan Sterte vid en prisceremoni på Västerås slott under tisdagen.
Thomas Byström, Filip Nilsson och Johan Sterte

Lantbrukaren och Hallstahammarföretagaren Filip Nilsson utsågs under tisdagen till Årets Unga Företagare i Västmanlands län 2023. Sedan ett par år tillbaka är han den tredje generationen i familjen Nilsson som driver familjeföretag Strömsvik Lantbruk utanför Strömsholm i Hallstahammars kommun. Genom att tänka nytt och kreativt samt affärsutveckla med hållbarhet i fokus har Filip sedan han tog över företaget lyckats prestera en god tillväxt med stabil lönsamhet i en tuff bransch. Han ser både för- och nackdelar med att ta över ett familjejordbruk.

- Just mitt företaget har ju jag drivit upp, men det har jag gjort på en gård där jag kunnat byggare vidare på mina företrädares arbete. Nackdelen är väl att det finns en viss press, det blir jobbigt om det skulle gå riktigt dåligt till exempel, berättar Filip.

Filip får utmärkelsen årets Unga Företagare i Västmanlands län 2023 av flera skäl. Dels för att han på ett föredömligt sätt axlat ansvaret för familjeföretaget med alla de utmaningar det innebär. Dels för att han genom sitt ödmjuka och samarbetsorienterade ledarskap bidrar till ett starkare samhälle och en levande landsbygd. Och dels för att han genom sitt exempel bidrar till att öka intresset för en viktig bransch i stort behov av förnyelse. Filip själv tycker att han på sätt och vis verkar i en väldigt tacksam bransch eftersom det finns mycket stöd att få.

- Jag känner ett stort stöd från alla som är inblandade i min bransch. Från nära och kära såklart, men också från grannar och kollegor, från andra företag i branschen. Och det är väldigt öppet mellan generationer, äldre generationer delar gärna med sig av sina erfarenheter, säger han. En oro som gnagt på sistone där han haft hjälp av äldre generationer – specifikt av sin pappa – är det varma och torra vädret som varit de senaste veckorna.

- Man oroar sig ju att allt ens hårda arbete ska förstöras av vädret. Men pappa sade att det är bättre att jag går och tar ett dopp, för vädret kan jag inte göra något åt. Det har han ju rätt i, fortsätter Filip.

- Skälet till att vi utser Årets Företagare och Årets Unga Företagare varje år är att vi vill uppmärksamma och hylla företagare som är förebilder. Småföretagen har stått för 4 av 5 nya jobb sedan 1990 och är lösningen på många samhällsutmaningar. Genom att lyfta företagare som är förebilder vill vi bidra till att fler vågar satsa på företagande, skapa jobb och bidra med lösningar, förklarar Thomas Byström som är regionchef för Företagarna i Västmanlands län.

I samband med att Filip utsågs till Årets Unga Företagare i Västmanlands län utsågs även Amir och Alex Kheirmand som driver Schysst käk till Årets Företagare i Västmanlands län 2023. Filip, Amir och Alex är därmed finalister i sina respektive kategorier vid den nationella Företagargalan som går av stapeln i Stockholms stadshus den 21 oktober.

Fler nyheter från Företagarna