podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hallå där Årets Företagare i Hallstahammar...

I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige.
Publicerad 25 apr 2022
Tomas Frick (th) på Brookhaven AB vann priset som ÅRETS FÖRETAGARE i Hallstahammar. Peter Wadelius från Företagarna Hallstahammar-Surahammar fick äran att överlämna priset i samband med årets Näringslivsgala i Hallstahammar. Foto: ODDphoto

Vi har pratat med Företagarna Hallstahammars vinnare Tomas Frick, Brookhaven Instruments AB  Brookhaven levererar övervakningssystem för renrum, portabla partikelräknare, filtertestutrustning, steriliseringsutrustning, mikrobiologiska luftprovtagare, validering och mätningstjänster. Företaget erbjuder alltifrån design och installation till validering, utbildning och underhållsarbete.

Hej Tomas Frick Årets Företagare Hallstahammar, hur började din företagarresa?

– Jag ville få utlopp för min drivkraft och engagemang att bygga upp ett företag tillsammans med andra människor i en positiv, lösningsorienterad och föränderlig företagskultur med kundlösningar som gör skillnad för samhället. En grundkraft för mig är att företaget ger en tydlig nytta till samhället samt att bygga och utveckla organisationen som grupp och individ.  Att vara en del av den utvecklingen själv och ta stegen från det lilla till det större företaget.

-Det finns nästan ingen personal som är färdigutbildade inom det vi gör, så i vårt DNA finns det inbyggt att ta in kompetenta personer med värderingarna på rätt ställe för att utvecklas och lära sig våra specialistområden.

Vad är det som gör att ni sticker ut i er bransch?

– Vi jobbar inom en nisch som redan från början har ett exklusivt erbjudande till våra kunder. Vi erbjuder kundlösningar inom kontaminationskontroll och kontrollerad miljö, i Norden och Baltikum. Det betyder att vi erbjuder specialistkunskap och lösningar för kunders problem inom Life Science, sjukvård och övrig industri. Några exempel på kundproblem vi kan hjälpa till med är läkemedelstillverkning och sjukvård som måste producera bakteriefritt där våra system och tjänster säkerställ att produkten inte blir kontaminerad av luftburen smitta och i slutändan äventyrar patienthälsa.

-Rent generellt blir vårt expertisområde bredare inom fler områden såsom batteritillverkning, fordonsindustri, rymdindustri och elektronik/plasttillverkning.

-Annat som gör att vi sticker ut i vår bransch är att vi arbetar hårt med våra hållbarhetsfrågor och våra satsningar på digitalisering av tjänster.

-Vad är det som gör att du lyckats som företagare?

– Att jag står längst fram oavsett om det blåser storm eller är solsken för att visa vägen och motivera mina medarbetare. Tillsammans har vi antagit en vision med målsättning och tydlig vilja att växa och utvecklas framåt. Det gör vi genom ständigt förbättringsarbete inom alla områden från direkta kundprocesser till indirekta stödjande processer.

-För mig är det viktigt att all personal är med på tåget och förstår målesättningarna med vårt arbete och vilken nytta det gör. 

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

-Att vi får så många inom företaget att växa, lära sig nytt och utvecklas till ett medelstort företag. Främsta drivkraften är inte att tjäna massor av pengar utan att vi gör rätt saker i rätt ordning. Vi har arbetat hårt för ta oss till den marknadsposition vi har i dag med 25 medarbetare inom ett krävande kundsegment där hög kunskap och kvalitet är grundläggande. Om jag måste välja en sak så är det att vi byggt detta ihop som ett lagarbete där alla hjälps åt och vill åt samma håll.

Kan du ge tre råd till andra nya och gamla företagare?

- Hitta ditt företags varför, varför man går till jobbet och det är inte bara för att få lön i slutet av månaden. Det bygger långsiktigt engagemang.

-Du kan inte göra allt själv, bygg ett bra team runt dig. Skapa nätverk och dela med dig av problem och lösningar, ta inspiration av andra då du säkerligen inte är den första att stå inför detta. Få personalen med på en resa, där de förstår att allt imorgon inte kommer se ut som idag. Var öppen och transparant, dela med av information till medarbetare, det skapar trygghet och de vet vad som står framför dem.

-Bygg effektiva och flexibla flöden och rutiner. Ingen vill varken befinna sig i byråkrati eller andra ytterligheten ständigt kaos. 

Tack för pratstunden Tomas och stort lycka till i regionfinalen av Årets Företagare Stockholm/Mälardalen!

Fler nyheter från Företagarna