För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nylandsföretaget kammar hem första pris med unik produkt

Publicerad 27 feb 2023
Bröderna Andreas och Daniel Sjöholm driver företaget Nordtrafo i Nyland. Deras pappa började som sommarjobbare på 70-talet och 60 år senare är det ett etablerat familjeföretag med unika, kundanpassade transformatorer i olika storlekar till kunder över hela världen. I fredags fick de ta emot priset Årets Företagare Kramfors 2023.

Vad är det ni gör på Nordtrafo?

- Grundidén med företaget är densamma som för 60 år sedan, vi tillverkar kundanpassade transformatorer i olika storlekar. De mindre transformatorerna har under senare år blivit mer som ett komplement. Det kan vara en kran som suttit i en båt i Asien i 50 år som plötsligt går sönder och då kan vi ta fram en likadan, berättar Andreas Sjöholm.

Hur har produktmixen förändrats genom åren?

- Pappa gillade innovationer och var med och tog fram en innovation som blev ett världspatent. Det är vår hexatransformator. Det vi kan se idag är att de var ca 25 år för tidig med sin idé, då pratade man inte om elförbrukning på samma sätt som man gör idag och detta har bidragit till att produkten nu äntligen fått sitt erkännande.

Att minska energiförbrukningen är en stående punkt på agendan hos Nordtrafo. Den större symmetriska transformatorn kan med mindre andel material nå samma resultat som de övriga på marknaden vilket är extra positivt nu med tanke på elpriserna.

- Elkraftstekniken är på tapeten hela tiden nu och transformatorbyggare med egen tillverkning är det få av. Vissa produkter är vi helt ensamma om i hela Norden.

Andreas Sjöholm

Vad tänker ni om framtiden med Nordtrafo?

- Planen är att behålla företaget som ett familjeföretag men vi får se vad framtiden har att visa för nu växer vi hela tiden och arbetar mer som ett lag tillsammans. Produkterna har sett likadan i många år men vi har en del spännande projekt som pågår runt om i hela Norrland. Vi står på många olika ben och bidrar till en stabilitet. Nordtrafo kommer aldrig vara det billigaste alternativet men du kommer alltid få en anpassad kvalitativ produkt.

Hur känns det att vinna Årets Företagare Kramfors 2023?

- Varken jag eller brorsan tycker om att stå på någon scen men det är kul att få den här uppmärksamheten. Det ligger många timmar arbete bakom företagets framgångar så det är klart att vi är stolta över att få ta emot priset avslutar Andreas.

Vi på Företagarna Kramfors säger stort grattis och önskar er lycka till i regionfinalen som går av stapeln i juni!

Text: Sofia Wolfenstein

Fler nyheter från Företagarna