För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Cykelprojekt på Hallstaberget blir verklighet!

Publicerad 26 feb 2021
Planerna på att bygga upp en anläggning för downhill och crosscountrycykling tog nyligen ett stort steg mot att förverkligas. Tack vare ett bra samarbete mellan näringsliv, föreningsliv och kommun samt engagerade eldsjälar föll finansieringen av projektet nyligen på plats och förberedelserna för det första spadtaget på Hallstaberget pågår för fullt.
Hallstaberget

I höstas besökte en delegation Sollefteåbor på studiebesök Järvsö för att lära sig hur Hälsingekommunen har gjort för att ta tillvara på det växande intresset för cykling i olika former. Resan mynnade i ut i att Företagarna Sollefteå tog täten i att kolla upp förutsättningarna för en liknande utveckling i Sollefteå.

– Vi kunde konstatera att det finns stor potential att bygga upp något som skulle passa cykelintresserade på många nivåer och samtidigt bidra till att förlänga säsongen för besöksnäringen i kommunen, säger Magnus Lidström som har varit med och tagit fram planerna för bygget.

– Tanken är att bygga banor och infrastruktur som passar både både nybörjare och mer avancerade åkare. Framför allt vill vi bygga upp något som passar hela familjen så planen är att bygga tre downhillbanor, leder för crosscountrycykling och en skillzarena, alltså en slags teknikbana framför allt för barn. Att bygga banor för cykling kräver dock finansiering. Lyckligtvis visade det sig att det finns många företag som kunde tänka sig att gå in som sponsorer. Under senhösten lyckades Företagarna Sollefteå säkra över 500 000 kronor i sponsring, dels i form av pengar men även tid och material. Förhoppningen var därefter att Sollefteå kommun skulle kunna gå in med det dubbla i projektet, något som föll på plats i mitten på februari.

– Vi presenterade våra planer och den 16 februari fick vi det otroligt glädjande beskedet att kommunen går in med en miljon kronor i cykelprojektet. Det innebär att vi med råge har finansiering och kanske kan hinna klart med mer än vi först hade tänkt redan i år, säger Magnus.

– Det här är en satsning som näringslivet prioriterat och som man verkligen tror kommer att leda till en stark utveckling för besöksnäringen. När näringslivet går samman och så tydligt visar att de tror på en satsning genom att själva vara med och finansiera den så vill vi också göra det till verklighet, säger Johan Andersson, Kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen kommer under det första året att gå in med en miljon kronor.

- Det är i vanliga fall en mycket stor satsning för oss som kommun men vi har fått statliga medel för att utveckla näringslivet. Eftersom det är en satsning som näringslivet själva tror på har vi också valt att nyttja de statliga medlen för att göra det här till verklighet, säger Johan Andersson.

Framgångsfaktorn i projektet tror Magnus är det nära samarbete som har byggts upp mellan näringsliv, kommun och föreningsliv.

– Det har hela tiden funnits en tydlig ambition om att det här är något vi genomför tillsammans. Företagarna Sollefteå är med och driver projektet eftersom vi ser bra möjligheter för näringslivet men tanken är att kommun, företag och föreningar ska sköta underhåll, drift och utveckling. När första spadtaget kan tas beror på hur länge snön ligger kvar. Målet är att ha de första banorna på plats redan till midsommar i år.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna