För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Insändare: Kommunerna måste köpa mer från lokala företag – de behöver kommunen som kund

Publicerad 2 dec 2020

 Det finns en bild att de flesta kommuner är väldigt små. Det är inte sant. Som arbetsgivare är de jättar, särskilt om man jämför med storleken på andra aktörer. Här i Ångermanland är till exempel kommunerna den största arbetsgivaren och så ser det ut i nästan hela Sverige.

Företagarna har granskat utvecklingen av kommunernas inköp från privata företag sedan 2015. Vår granskning visar att de köper i snitt 13 procent som andel av verksamhetens totala kostnader från privata företag, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada). Det har inte heller skett någon ökning under de senaste åren, snarare tvärtom. Siffrorna varierar dock stort från mindre än två procent hos dem som köper minst till 40 procent hos dem som köper mest. I Ångermanland är det Härnösands kommun som köper mest från privata företag 7,4 procent, vilket dock är en minskning sedan 2015 med 0,8 procent. Det skriver Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Västernorrland. Läs insändaren i sin helhet här i Allehanda.

Fler nyheter från Företagarna