För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Uppsalaordförande utsedd till Årets Investerare

Publicerad 13 okt 2023
Företagarna Uppsalas ordförande Monica Hedberg har förlänats utmärkelsen Årets Investerare.

Företagarna Uppsalas ordförande Monica Hedberg mottog i veckan den prestigefyllda utmärkelsen Årets Investerare av Female Founders, en plattform och ett nätverk grundat av Dagens industri för att främja jämställdhet i näringslivet. Monica vann utmärkelsen i tuff konkurrens med andra namnkunniga nominerade som Lena Apler, Sara Wimmercranz och Cristina Stenbäck.

- Det känns så roligt och otroligt hedrande. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna, det var så många oerhört duktiga och kompetenta kvinnor som var nominerade, säger hon om utmärkelsen.

Prisas för jämställdhetsengagemang

Monica fick utmärkelsen för sitt arbete med att främja jämställdhet och lyfta kvinnor i investerarkollektivet. Monica är en multiföretagare – utöver att hon driver flera egna operativa verksamheter som entreprenör är hon verksam som investerare i en rad olika företag och nätverk. Bland dessa märks särskilt Asynjor Invest som hon driver tillsammans med Margareta Neld och Ann-Sofie Olsson. Företaget arbetar inte bara med renodlad investerarverksamhet utan också med att utbilda kvinnliga investerare.

- Vi har utbildat fler än 500 kvinnliga investerare via Asynjor Invest. För att riskkapitalvärlden och i förlängningen resten av näringslivet ska bli jämställt tror vi det behövs fler kvinnor som investerare och som företagare, förklarar Monica.

Hon förklarar att hennes engagemang för ett mer jämställt näringsliv inte handlar om någon kamp mellan män och kvinnor utan om att bidra till en smartare ekonomi som bättre tillvaratar allas kompetens, tillgängliggör mer kapital och bidrar till ett lönsammare och mer innovativt näringsliv. Monica har tidigare erhållit utmärkelserna Årets Kvinnliga Företagare i Uppsala och Uppsala kommuns hedersomnämnande för sitt arbete för ett mer jämställt investerarkollektiv och näringsliv.

Jagar internationellt kapital åt svenska företag

Utöver jämställdhet arbetar Monica mycket med att marknadsföra Sverige och svenska företag internationellt. Hon konsultar bland annat åt Arctic Business Incubator Luleå och arbetar med ett inkubator- och investerarnätverk som finns i sju länder, och menar att internationellt kapital kan ge en viktig tillväxtpuff för svenska företag.

- Som ett litet land med teknik i framkant på många områden behöver vi visa upp oss internationellt, och vi måste våga ta in kapital från utlandet. En internationell närvaro underlättar även kompetensanskaffningen som är en stor utmaning i många växande företag, avslutar hon.

Fler nyheter från Företagarna