För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare Krögarnas bästa vän är Årets Företagare i Uppsala län

Publicerad 15 jun 2023
Uppsalaföretagaren Per Söderqvist är Årets Företagare i Uppsala län 2023. Han är krögaren som blev IT-entreprenör för att genom företaget Caspeco hjälpa andra krögare.
Monica Hedberg, Stefan Attefall, Per Söderqvist och Thomas Byström

Under torsdagen tog Per Söderqvist emot Företagarnas utmärkelse Årets Företagare i Uppsala län 2023 från landshövding Stefan Attefall vid en mottagning på Uppsala slott. Per har en lång bakgrund som företagare - den inleddes som krögare men tog en oväntad vändning för ungefär 15 år sedan. Frustrerad över att inget av de IT-system som fanns på marknaden för att hantera exempelvis kassa och schemaläggning fungerade särskilt bra i hans bransch tog han då saken i egna händer.

Han anlitade en student vid Uppsala universitet för att hjälpa honom att lägga grunden för Caspeco. Initialt hade Per inga planer på utveckla den här tidiga grunden för en IT-plattform till något kommersiellt - den hade tagits fram helt och hållet för Pers eget behov. Ganska snart kom emellertid förfrågningar från andra företagare om att få köpa in systemet till sina restauranger, barer och klubbar och succén var ett faktum.

Idag erbjuder Caspeco ett fullservicesystem som underlättar allt från kassahantering och schemaläggning till bokningshantering och verksamhetsuppföljning. Idag servar företaget cirka 2 500 krogar och restauranger runtom i hela Norden, och omsätter ungefär 100 miljoner kronor.

Per får utmärkelsen Årets Företagare i Uppsala län för att han förkroppsligar essensen i entreprenörskap - att identifiera problem, komma på lösningar och göra verklighet av de lösningarna. Han kombinerade kunskap från akademin med näringslivets driv och framåtandra för att skapa en produkt som underlättar tillvaron för tusentals andra företagare.

- Vi utser Årets Företagare och Årets Unga Företagare varje år för att uppmärksamma och hylla företagare som är förebilder. Småföretagen har stått för 4 av 5 nya jobb sedan 1990 och är lösningen på många av våra samhällsutmaningar. Genom att lyfta företagare som är förebilder vill vi bidra till att fler vågar satsa på företagande, skapa jobb och bidra med lösningar, säger Företagarnas regionchef Thomas Byström.

Fler nyheter från Företagarna