headphones newspaper video-player

Debattinlägg: ”För varje dag som går blir hoppet och fighterglimten i ögat mindre och mindre.”

Söndagen den 10 januari var det dags för Sverige att börja tillämpa den nya pandemilagen. Många redan drabbade företagare blev tvungna att göra nya förändringar i sina verksamheter. Nu gällde det att klara av ännu en svår omställning.
Publicerad 19 jan 2021
Vi företagare blir frustrerade när vi å ena sidan försöker respektera alla försiktighetsåtgärder som krävs samtidigt som vi å andra sidan måste göra allt för att locka kunder för att överleva, skriver Belinda Bagger.

Från dagens debatt i HD: 

Att snabbt ställa om och förändra för att försöka ha en chans att överleva som näringsidkare är något som företagare har fått göra gång på gång under pandemin.

Företagare i drabbade branscher har levt på hoppet om att de ska kunna söka de stöd som regeringen utlovat och att de ska utbetalas så att företagen kan behålla sina anställda och överleva.

Företagare är inte offer i denna pandemi. De är problemlösare med mycket kreativt tänkande. Men samtidigt som en ny lag eller restriktion införs måste en plan för stöd och ersättning sjösättas.

Under tio månader har jag nu dagligen pratat, stöttat och bollat idéer med drabbade företagare, dels genom mitt arbete som redovisningskonsult, dels som ordförande för Företagarna Bjuv. De jag mött har startat sina verksamheter med blod, svett och tårar och brinner för sina företag - sina små ”bebisar”.

Människor som för ett år sedan planerade och genomförde investeringar precis som vanligt hade ingen aning om den kris som skulle komma, restaurangägaren investerade sin vinst i ett nytt kök, frisörägaren köpte nya massagestolar och taxiägaren investerade i en ny bil.

I början av vårens pandemikaos var vi många som hade stora förhoppningar om att de av regeringen beslutade företagsstöden skulle träffa rätt och jublade åt de stöd som snart skulle utbetalas. Många använde sina reserver, både sitt företags och privata, belånade allt de kunde, sålde allt de kunde och pantsatte ägodelar för att överleva i väntan på utbetalningarna. Allt för att kunna betala företagens skulder, behålla sina anställda och klara av sin egen tillvaro.

Att försöka ge företagare hopp och råd och samtidigt se tårar rinna ner för deras kinder och paniken i ögonen är inte lätt. För varje dag som går blir hoppet och fighterglimten i ögat mindre.

I förra veckan hade jag kontakt med Länsstyrelsen, som har hand om det så kallade omsättningsstödet, för att få mer information om när företag ska kunna söka det stöd som finns för från augusti 2020 och framåt . Ännu har det inte varit möjligt, trots att regeringen gång på gång informerat om alla miljarder företagen ska få. Svaret från Länsstyrelsen var att förhoppningen är att stödet ska gå att söka i februari. I februari 2021 ska företagare alltså börja kunna söka stöd för augusti 2020. När stödet ska utbetalas fick jag inget svar på. Jag förstår inte hur någon tror att en företagare som redan lider svårt ekonomisk och nu tömt alla sina reserver ska klara det utan att gå i konkurs.

Stöden behöver utbetalas omgående, dels för att företagen ska överleva, dels för att de ska ha råd att behålla sina anställda

Idag kämpar många arbetsgivare som jag träffar för att just kunna behålla sina anställda. De väljer att betala ut löner utan att själva ta ut lön. De vill betala lön till anställda som är guld värda och som de behöver för att hålla igång sin verksamhet när den väl tar fart igen.

Fyra av fem jobb i Sverige skapas i små- och medelstora företag. De behöver överleva för att landet ska komma på rätt köl igen.

Alla måste vi hjälpas åt för att Sverige ska klara sig igenom pandemin. Alla värdesätter vi och är tacksamma för det som sjukvården kämpar med just nu. Ingen vill att människor ska insjukna eller avlida i covid, eller att viktig cancervård och hjärt- och kärlsjukvård ställs in. Men vi företagare blir frustrerade när vi å ena sidan försöker respektera alla försiktighetsåtgärder som krävs samtidigt som vi å andra sidan måste göra allt för att locka kunder för att överleva. Våra åtgärder kräver motåtgärder, stöd från regering och riksdag.

Belinda Bagger, redovisningskonsult och ordförande för Företagarna Bjuv. Utnämndes i fjol av Företagarna till Årets påverkare i Sverige.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor