podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Skåne 2021

Publicerad 17 aug 2021
Backtick Årets Unga Företagare i Skåne 2021. Grattis till ägarna Oskar Handmark och Michael Stypa till priset.

Priset Årets Unga Företagare delas ut av organisationen Företagarna och går till en företagare som genom framgångsrikt företagande bidrar till lokalsamhället och är en förebild för andra. 


Motivering
Årets Unga Företagare i Skåne 2021 är ett sant Lundabolag med sitt fokus och kunskap om framtidens teknologier. Data blir en allt viktigare tillgång, men bara om man kan använda sig av den för att skapa värde. Med hjälp av den senaste teknologin inom AI och maskininlärning hjälper årets Unga Företagare såväl startup som globala spelare med just detta.

Fem snabbar frågor till vinnarna:

Hur känns det är vinna Årets Unga Företagare i Skåne 2021? 
Det känns väldigt kul! Samtliga på Backtick har arbetat hårt och fokuserat väldigt mycket på tekniken sedan vi drog igång så det känns kanonkul att även företagandet uppmärksammas.

Beskriv kort din/er verksamhet
På Backtick hjälper vi andra företag att gå från data till artificiell intelligens. Vi är ett konsultbolag med startup-känsla som erbjuder konsulttjänster inom avancerad och sofistikerad mjukvara kring algoritm & data-centrerade problem. Bland annat hjälper Backtick till med big data, artificiell intelligens, maskininlärning, data analys och it-infrastruktur. Typiska kunder är startups med AI som en del av deras affärsidé, och som behöver hjälp att snabbt komma framåt i utveckling & implementationsarbetet. Även R&D-avdelningar på stora bolag och organisationer är kunder till Backtick. 

Varför är du/ni företagare, hur kom det sig att du startade ditt företag? 
Vi har alltid tyckt att det har varit kul att göra saker - att organisera, driva och implementera. Jag (Oskar) och Michal känner varandra sedan gymnasiet och har drivit och varit med i startups sen vi var 22. Att starta företag tillsammans kändes naturligt. Företagandet är ett verktyg för att vi ska kunna genomföra våra idéer - bland annat Backtick, vårt hackathon-event Codecation (codecation.se), vår open source mjukvara Cowait (cowait.io) och flertalet andra produktidéer som vi håller på att arbeta på.

Hur ser dina/era mål och visioner ut för framtiden?
På kort sikt har vi två mål. Dels att växa konsultbolaget inom området kring datahantering och applicerad AI, men också att gå vidare med någon av våra produktidéer. Visionen är att bli ledande på ingenjörskonsten kring att genomföra och underhålla data-intensiva projekt samt att bygga ett bolag vi kan vara stolta över, med ben både i konsultbranschen och produktvärlden.

Vilket är ditt bästa företagartips?
För oss har det varit oerhört bra att vara två medgrundare med ungefär samma bakgrund - vi har alltid kunnat bolla saker både kring företagandet och kring tekniska detaljer, istället för att någon helt ska bära ansvaret helt för den ena eller andra delen.

Med titeln i sin hand som Årets Unga Företagare i Skåne har nu Backtick chansen att ta hem titeln som Årets Unga Företagare i Sverige. Riksfinalen går av stapeln den 15 oktober 2021 och hålls i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Redan nu kan du anmäla ditt intresse och få förtur till biljettsläppet. Här finns mer information om Årets företagare

Taggar
Fler nyheter från Företagarna