För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Åtgärdspaket för det lokala näringslivet

Publicerad 24 mar 2020
Karlshamns kommun kommer nu med ett åtgärdspaket med en rad insatser för att underlätta för det lokala näringslivet. Detta med anledning av Covid-19. Bland annat handlar det om uppskjutna hyror och uppskov med taxor och avgifter.

En mängd åtgärder i stödpaketet

Följande åtgärder ryms i det åtgärdspaket som Karlshamns kommun erbjuder det lokala näringslivet:

  • Företagsrådgivning
    Företagsrådgivning erbjuds behövande företag tillsammans med aktörer inom näringslivet, kommunala aktörer och regionala aktörer såsom ALMI. Företag är välkomna att kontakta näringslivskontoret på telefonnummer 0454–815 00.
  • Personal erbjuds jobb i kommunen
    Utifrån kommunens behov, och med rätt utbildningsbakgrund, kan kommunen erbjuda tillfälligt arbete i den kommunala organisationen för övertalig personal på lokala företag.
  • Uteserveringar
    De företag som redan idag har åretrunttillstånd för uteserveringar har möjlighet att nu omgående uppföra dessa utan extra kostnad. De företag som har beviljade tillstånd med start i april erbjuds göra samma sak, men måste först ansöka om tillstånd hos Polisen för den tiden fram till redan  beviljat tillstånd. Ansökan till Polisen bekostas av företaget. De företag som inte ännu ansökt om tillstånd ska erbjudas samma möjligheter. Uteserveringar är befriad från kommunala avgifter för hela säsongen 2020. Erlagd avgift återbetalas. Gäller inte under Östersjöfestivalen. Polisen är informerad och alkoholhandläggare informerade. Eventuella nyinkomna tillståndsansökningar, det vill säga remisser från Polisen, kommer att prioriteras i hanteringen från kommunens sida.
  • Alkoholansökningar
    Karlshamns kommun ser över kommunala avgifter för alkoholansökning för att minimera dem.
    Nyttjande av kommunal markyta för exponering
    Affärsinnehavare med verksamhet längs med gångfartsområde och gågata har rätt att disponera kommunens mark för exponering av varor, dock inte livsmedel, samt vid behov ges även möjligen att sätta ut några stolar och bord. Kravet är att affärsinnehavare följer ordningsföreskrifterna. Denna möjlighet ges utan kostnad för lån av markytan från kommunen.
  • Anstånd med hyra för nuvarande hyresgäster
    Karlshamns kommun kommer att behandla befintliga företag som hyr lokaler av kommunen positivt om de begär om att få skjuta upp sina hyror. Kommunen uppmanar även privata fastighetsägare att försöka göra detsamma.
  • Kommunala arrangemang ställs inte in
    I nuvarande läge ställs inte kommunala arrangemang in såsom Östersjöfestivalen. Möjligen kan arrangemang skjutas fram eller genomföras i anpassad form. Arrangemang såsom Kulturnatten ses över så att det kan bedrivas över längre tid.
  • Uppskov med taxor och avgifter
    Miljöförbundet Blekinge Väst har beslutat följande: För att underlätta för företagen, när så många har likviditetsproblem med anledning av Coronaviruset, har Miljöförbundet beslutat att de årliga tillsyns- och kontrollavgifter som skulle fakturerats till företagen under våren skjuts upp. Företagen behöver inte göra något för att få uppskjuten betalning. Fakturering av årliga avgifter kommer istället göras tidigast 1 september 2020. Detta gäller gentemot samtliga företag för vilka Miljöförbundet fakturerar årlig tillsyns- eller kontrollavgift i medlemskommunerna Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. En dialog förs med förbundets medlemskommuner kring vad som eventuellt ytterligare kan göras rörande avgifterna för att underlätta för företagen.
  • Abonnenter till VMAB, Västblekinge Miljö AB
    VMAB hjälper företag att anpassa sina tömningsintervaller och/eller antal kärl och storlek på kärl. VMAB rekommenderar att företagskunderna kontaktar miljöbolaget för att få hjälp med tömning av mat-, rest-, och osorterat avfall:
    – Matavfallet kan vi ändra till tömning varannan vecka om man idag har oftare tömning samt ändra antalet kärl.
    – Restavfall kan kunderna få tömt en gång i månaden som mest sällan. Man kan minska storleken på sina kärl och antal kärl också, såklart.
    – Osorterat avfall kan vi ändra intervall, antal kärl och storlek på kärl. Varannan vecka är det längsta intervallet vi kan erbjuda.

Mer information om detta här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna