För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Inbjudan till Gesäll- & Mästarbrevsutdelning

Publicerad 12 mar 2019
Välkommen att närvara när årets mästare och gesäller ska ta emot sina gesällbrev i Helsingborgs vackra rådhus onsdagen den 27 mars 2019 kl. 18:30 (insläpp från 18:10) .

Gesällbrevet överlämnas av stadens borgmästare, Mats Sander.
Efter ceremonin bjuder vi alla på bubbel och snittar.
Bindande anmälan senast 14 mars till: Helsingborgs Hantverksförening på epost: lina@hantverksforeningenhbg.se meddela hur många som kommer och även ev. allergier och alternativ kost.

Gesäll- och Mästarbrev har en lång tradition i Sverige.  De äldsta organiserade hantverkssammanslutningarna, skrån, uppstod redan på 1300-talet. Skråväsendet innebar att bara de som var medlemmar i ett skrå fick ägna sig åt yrket. År 1846 upplöstes skråsystemet i Sverige genom en lagändring som sade att hantverkare fick etablera sig fritt på landsbygden. Näringsfrihet infördes i Sverige 1864 och det blev frivilligt att tillhöra en hantverkarorganisation, även i städerna. Det blev även möjligt för kvinnor att starta näringsverksamhet en skillnad då skråna hade varit en exklusivt manlig angelägenhet med få undantag. Den nya friheten för handel och nätverk blev en stark stimulans för det ekonomiska livet. I början av 1900-talet etablerades en rikstäckande organisation för svenskt hantverk som också blev det samlade organet för både äldre och nyetablerade lokala hantverksföreningar i landet. Sedan 1995 utfärdas Mästarbrev av Sveriges Hantverksråd. I många hantverk lever Gesäll- och Mästarsystemet kvar än idag och man gör ofta ett Gesällprov. Klarar man provet så får man ett Gesällbrev. Som Gesäll kan man fortsätta att vidareutbilda sig för attsenare göra ett Mästarprov, precis som det fungerade under tiden då skråsystemet var verksamt.

image.png
HELSINGBORGS
HANTVERKSFÖRENING

Ett godkänt gesällprov är än idag en garanti för konsumenten!
Läs mer om Helsingborgs Hantverksförening
och ansök om medlemskap.

Fler nyheter från Företagarna