För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sveriges företagare behöver schysta villkor

Publicerad 28 sep 2016
Alfred Appelros svar på insändare i BLT den 22 september 2016.
BLT, 22 september 2016

Thomas Svensson, IF metall Blekinge och facklig ledare i Ronneby arbetarkommun skriver den 22 september 2016 i BLT om regeringens förslag att kräva krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling. Thomas Svensson anser om förslaget inte går igenom är det  ett hot mot den Svenska modellen och mot svensk fackföreningsrörelse, och som enligt Thomas Svensson kan leda Sverige tillbaka till ett tidigt 1900-tal.

Med all respekt för det arbete som Thomas Svensson och fackföreningsrörelsen gjort för att driva Sverige framåt, men vi kan inte stanna upp utan behöver fortsätta utveckla en modern arbetsmarknad där småföretagaren står i fokus. Småföretagen är Sveriges största arbetsgivare och står för cirka en tredjedel av kommunernas skatteintäkter. Vi vet att 4 av 5 jobb har skapats i de småföretagen sedan 1990, och att 99,3 procent av Sveriges företag är små. De är ryggraden, tillväxten och stabiliteten i den svenska ekonomin och hur det går för Sverige avgörs i hög grad av hur det går för de små företagen. Vi vet att kollektivavtalen inte är, som de ser ut idag, anpassade för den moderna arbetsmarknaden. Hela 60 procent av små företagen har valt att inte ha kollektivavtal. Om de rödgrönas lagförslag blir verklighet kommer dessa företag att stängas ute från offentliga upphandlingar, oavsett om de har schysta villkor eller ej. Det tycker inte jag är rättvist! Jag tycker att alla företagare med schysta villkor borde kunna konkurrera på en fri marknad.  

Jag anser att regeringens lagförslag att införa krav på villkor enligt kollektivavtal är fel väg att gå. Det gynnar inte små, seriösa företag som inte har avtal att tecknat kollektivavtal. Detta skulle få negativa effekter för företagandet i hela landet och skulle även riskera att motverka regeringens egen ambition att offentlig upphandling i högre grad ska fånga upp innovativa lösningar, vilka ofta kommer från just småskaliga företag. Jag anser att vi behöver mer anbud från små, serösa företag – inte färre.

Det finns andra, bättre sätt att bekämpa lönedumpning och andra former av oschysta villkor i offentlig upphandling. I skrivande stund håller organisationen Företagarna på att ta fram en Ansvarskod för schysta företagare utan kollektivavtal, målet är att skapa en kollektivavtalsliknande lösning som passar småföretagare och som visar att företaget är bra arbetsgivare. Jag anser att vi bör blicka framåt och fundera på vad Sveriges företagare behöver idag!

Alfred Appelros

Företagarna Olofström


Fler nyheter från Företagarna