För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarscenen

Publicerad 12 mar 2024
På dagens företagsbesök hälsade jag på Thomas Melin och hans företag Stockholm Vattenskärning AB och Nordic Heater, som ingår i företagsgruppen Steelex Group.

En rundvandring på företaget stod på schemat och dagen i ära fick jag hälsa en nytillträdd VD välkommen till Upplands-Bro. Mer om det i texten.

Vi startade rundvandringen i Byggnad 1 där tre kantpressar samsades om utrymmet i den väl tilltagna lokalen, varav en benämns som en av Sveriges största kantpressar. Det är en CNC-styrd Ursviken, med en presskraft på 800 ton och som bockar material upp till 6 meters längd. En riktig gigant som klarar att forma skopor i hardox till bland annat entreprenadmaskiner.

Vi fortsatte förbi den egna konstruktionsavdelningen, där konstruktörerna har direktkontakt med verkstaden för att kunna anpassa bästa resultat.

Längs rundvandringen går det inte att ta miste på Thomas enorma drivkraft och han har full koll på verkstadens alla produktionsled, som han med stor passion berättar om.

I byggnad 2 finns svetsavdelningen, där man hittar både Mig-, Mag- och Tigsvetsar som kan bearbeta både aluminium, rostfritt stål och stål.

Vi stannar till vid den moderna slipmaskinen avsedd för bearbetning av vattenskurna detaljer, där vi får se den nypolerade ytan som kommer fram på andra sidan maskinen. Blank, fin och ännu en del ur produktionsledet.

Ett stopp görs i pumphuset (som levererar vatten till Vattenskärmaskinerna) och här återvinner Thomas värmen från vattnet som pumpas ut och som blir till värmekälla i hela byggnad 3- Allt är genomtänkt!

I byggnad 3 står fyra stycken vattenskärmaskiner av märket Kimtec. Stockholm vattenskärning använder sig utav abrasiv vattenskärning, vilket innebär att sand tillförs munstycket.

Material lämpade för vattenskärning är exempelvis stål, aluminium, rostfritt stål, koppar, mässing, titan, plast och papper för att nämna några. I byggnaden finns även modern lagerhållning och förvaring av sand till maskinerna.

Vi kliver ut ur byggnaden och in i byggnad 5. Här samsas 4- och 5-axliga CNC-styrda maskiner och svarvar som bearbetar legodetaljer till industrin. Även ett mätrum skymtas  

 

Berätta om din företagsresa Thomas Melin? (grundare av Stockholm Vattenskärning AB, Steelex Group & Nordic Heater).

Jag grundade Stockholms Vattenskärning 1989, och företaget utgör hjärtat i företagsgruppen Steelex Group. Vi arbetar huvudsakligen med legotillverkning inom metallbearbetningsindustrin med CNC-styrd vattenskärning som specialitet.

Sedan 2008 har även Nordic Heater varit en del av Steelex Group, som består av fem olika företag med cirka 60 medarbetare. En del av det som gör oss unika är att våra flygplansvärmare produceras i vår egen fabrik i Kungsängen och tillverkas i samarbete med våra systerföretag inom Steelex Group. För att öka produktens livslängd är värmarna tillverkade av rostfritt stål av hög kvalitet.

 

Hur känns det att lämna över VD posten?

Det känns tryggt att lämna över posten till Lars så att jag kan koncentrera mig och arbeta fullt ut med Nordic Heater. Vi är inne i en fin expansionsfas med många nya orders som väntar.

 

Hur kommer det sig att ni gick med i Företagarna?

Genom att vara en del av Företagarna får man tillgång till ett brett nätverk av andra företagare och entreprenörer. Det kan öppna upp dörrar till samarbetsmöjligheter, nya affärskontakter och kunskapsutbyten. Företagarna erbjuder även många fina förmåner, som exempelvis juridisk rådgivning och trevliga utbildande evenemang.

 

Vi säger stort tack till Thomas Melin och passar på att ta tempen på den nytillträdda VD:n Lars Hillerstig.

 

Första dagen på jobbet! Hur känns det att kliva in som ny VD på Stockholms Vattenskärning?

Mycket inspirerande och utmanande. Mycket information att ta in.

Lära känna och bekanta sig med personalen, träffa alla kunder, hitta och upprätta ett bra kontaktnät

Skönt att ha kvar Thomas i bakgrunden som bollplank.

 

Vad är ditt första intryck av företaget?

Mycket positivt.

Ordning och reda med bra rutiner.

 

Vad ser du fram emot mest när det gäller att leda företaget?

Att tillsammans med ägare och personal hitta vägar att effektivisera produktionen.

Att bygga starka och bra relationer till våra kunder.

Vårda och utbilda personalen så att alla trivs på arbetsplatsen.

 

Vilka är dina första prioriteringar som ny VD?

Lära mig produktionen.

Träffa och skapa relationer med våra kunder.

Lära känna och lyssna av personalen.

 

Hur ser företagets framtidsvisioner ut?

Från nästa år (som börjar 1 aug) växa ca 10-15 % i 3 år.

Det är framförallt på vattenskärningen vi vill växa.

 

Vad är dina intressen utanför arbetet?

Hemma försöker jag och min sambo Anna Lindblom sedan 36 år tillbaka, utveckla och renovera vår lilla hästgård.

Försöker motionera lite med lätt joggning och gärna padel 1 gång/ veckan.

På sommaren byter jag ut padelracket mot golfklubbor.

 

sdg (002).png

Fler nyheter från Företagarna