För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagscenen-Kranz Invest AB

Publicerad 3 apr 2024
Dagen i ära besöktes en av Företagarna i Upplands-Bros yngsta medlemmar; Valdemar Kranz, Kranz Invest AB.

Vi träffar Valdemar i hans barndomshem ute på Ådö.

 Berätta lite om dig själv, vad gör du till vardags?

Just nu studerar jag heltid på KTH genom utbildningen Real Estate and Finance, samtidigt som jag bedriver mitt bolag Kranz Invest AB.

 Berätta lite om Kranz Invest AB?

Då båda mina föräldrar är entreprenörer och företagare i kommunen (Kaarina Kranz, Kranzbolaget AB och Mattias Kranz, Repus Ventilation AB) så har alltid företagandet legat varmt om hjärtat. På min 18-årsdag fick jag en fantastisk och motiverande födelsedagsgåva i form av ett aktiebolag, nämligen Kranz Invest AB.

Under 2021 sommarjobbade jag i kommunen och kunde för första gången fakturera, vilket kändes oerhört bra och ett steg i rätt riktning.

Sedan 2022 bedriver jag även konsultverksamhet inom projektledning, kravställning och marknadsutveckling. Jag arbetar främst åt ett lokalt företag, Amrox Group AB. Där driver jag bland annat utvecklingen av företagets olika verksamheters hemsidor och webbshoppar (Trygghetsvakten, Drybox, Rexuma och Mätforum). Jag sköter också den digitala utvecklingen i form av skapande av grafiska profiler, optimera digital marknadsföring mm. Ett spännande och motiverande arbete som ger mycket inspiration.

1.jpg

16-9_video_miniatyr.jpg

Det går inte att ta miste på ditt driv och engagemang! Framför oss på bordet ligger en färdig produkt som säljs på Amazon- En Pelletskorg, under det egenregistrerade varumärket Useful Sweden. Berätta hur gick det här till!?

Bakgrunden till Pelletskorgen föddes egentligen här hemma på Ådö framför vår braskamin. Själva idén med en pelletskorg är inte ny, men i det utförandet och med de finesser som jag utvecklat är detta en nydesignad produkt med bättre funktion.

Jag började med att skissa upp produkten, varefter jag tog hjälp med själva CAD-ritningen, då jag inte besitter dessa kunskaper själv, så att mått, hållfasthet, design och paketering skulle passa behovet.

Med den nya designen har jag även lagt till ännu ett användningsområde för pelletskorgen. Nu kan den även användas som nödspis vid kris eller camping, vilket innebär ännu en målgrupp att sälja till.

Jag tog kontakt med lokala företag för att ta fram en prototyp på pelletskorgen och hittade till slut ett lokalt företag som också kunde tillverka i volym. Efter lite justeringar ändringar och ett antal prototyper senare stod produkten klar.

Nästa steg i processen var att hitta en bra paketering (dyr frakt med stora paket) och även etablera pelletskorgen på en säljkanal, vilket i det här fallet blev Amazon. Amazon har en bred kundbas och en väl etablerad distributionskanal för försäljning av olika produkter på många marknader.

Amazon listning screenshot.jpg

Vidare registrerade jag mitt varumärke, Useful Sweden, som pelletskorgen skulle säljas under och momsregistrerade företaget i Tyskland, där pelletskorgarna även lagerförs. Det möjliggör kortare leveranstider för kunden.

Samtidigt som produkten skulle lanseras stod jag inför att flytta till Lissabon, där jag skulle gå en termin som utbytesstudent, vilket blev en minst sagt händelserik tid. Nu skulle varumärkesimage byggas upp, produktfotografering, skapandet av flyers och monteringsinstruktioner.

Då produkterna säljs till flera olika länder var jag tvungen att översätta produkttexten till 8 olika språk, här tog jag hjälp av AI och ChatGPT.

Vilken resa! När levererades den första produkten?

Den första pelletskorgen levererades den 27 september 2023! Och nu har jag passerat en halv miljon kronor i sålda produkter.

Hur ser framtiden ut?

Först och främst skall jag avsluta mina studier på KTH (skriver de sista tentamina och kandidatuppsats denna vår) och sedan har jag lite nya produktidéer på gång.

Fantastiskt att du valt en lokal leverantör för dina pelletskorgar och att produkten är tillverkad av svenskt stål!

I och med att jag är uppväxt i Upplands-Bro kommun kändes det självklart att se sig om efter en lokal produktion först, vilket har fungerat oerhört bra.

Är det något du vill skicka med till yngre entreprenörer som inte riktigt vågat ta steget ännu?

Våga ta steget, det går aldrig att förbereda sig för allt. Tag hjälp och lär dig under resans gång!

 

Vi säger ett stort tack till Valdemar Kranz, Kranz Invest AB för ett ytterst trevligt och spännande företagsbesök. Stort lycka till i framtiden!

 

Om du vill köpa Valdemars Pelletskorg så hittar du den här:

https://bit.ly/3xbzL2S

Kranz Invest Logo.png

Fler nyheter från Företagarna