För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Konsthantverkarna smider nya planer i Blackeberg

Publicerad 15 mar 2023
Tack vare ett stipendium från Hantverksinstitutets fond kan Smedjan Blackeberg bredda sin verksamhet.
Maki Okamoto och Agnes Larsson i Smedjan Blackeberg. Foto: Maria Ädelsköld.

Bakom en klargrön dörr i bottenvåningen av ett flerfamiljshus i Bromma klätt i roströd puts ligger Smedjan Blackeberg. Där driver Agnes Larsson och Maki Okamoto sedan snart ett år tillbaka en verkstad för konsthantverk och smide.

− Smedjan är en kreativ mötesplats för blackebergsbor och andra. Vi håller kurser för alla åldrar och bjuder in till utställningar och popup-shops, säger Maki.

Tack vare ett bidrag ur Hantverksinstitutets fond kommer Smedjan Blackeberg kunna vidga verksamheten. Mer om det senare.

Hantverksinstitutets fond. 

Skapa tillsammans

Både Agnes och Maki är väletablerade inom konst och konsthantverk – en gränsdragning som ibland är som att dra en linje i vatten. Efter att ha varit verksamma i olika ateljéer och verkstäder och haft egna utställningar i både Sverige och utomlands kände båda att det var dags att göra något nytt – tillsammans.

− Vi är konstnärligt utbildade hantverksnördar som älskar att arbeta i metall och som nu vil dela med oss av den kunskap vi har, säger Agnes.

Första gången Agnes och Maki möttes var på Konstfack. Sedan korsades deras vägar igen i ett annat skede i livet, när de upptäckte att de hade barn i samma skola i Bromma. För båda lockade idén att bygga upp en egen verkstad och arbeta lokalt i Blackeberg.

Silver, koppar och mässing

I dag kan både barn och vuxna gå silversmideskurser på Smedjan Blackeberg, från prova på-nivå till mer avancerade kurser som spänner över flera veckor. Utbudet kommer att kompletteras med kurser i koppar och mässing och smidestekniker som kräver mer utrustning i smedjan. Det är bakgrunden till att Agnes och Maki sökte och beviljades medel ur Hantverksinstitutets fond, som administreras av Företagarna.

− Vi ska iordningsställa ett ljudisolerat hammarrum med de specialverktyg som krävs för mer avancerade smidestekniker, säger Agnes.

Utvecklar Blackeberg

En smedja kan föra tankarna till glödgat järn, men koppar och mässing hettas upp under en gasollåga för att sedan kylas ned. Hammarslagen kräver ändå ljudisolering, eftersom smedjan ligger i ett hus med lägenheter. Det krävs även specialiserade verktyg, som i vissa fall måste tillverkas från grunden efter beställning av Agnes och Maki.

I samma hus som smedjan har det öppnat ett lokalt bageri och under fredagarna öppnar Agnes och Maki upp smedjan så att alla som vill kan fika där och få upp ögonen för verksamheten.

− Vi är glada över att kunna verka i Blackeberg och vara med och utveckla området, säger Maki och Agnes.

Fler nyheter från Företagarna