För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

FÖRETAGSSCENEN- Engelmanns

Publicerad 17 maj 2023

MEDLEMSPRESENTATION

Under denna soliga fredagsmorgon gick färden mot Kungsängen och Brunna industriområde, för att besöka vår senaste medlem i Företagarna Upplands-Bro - Engelmanns.

Väl på plats mötte fantastiska Tina Costallas från ekonomiavdelningen upp och tog emot oss med öppna armar.

Vi slog oss ned på Tinas kontor medan hon berättade om företaget och dess fantastiska resa.

Denna företagshistoria tog sin början på 1980-talet, närmare bestämt en höstdag 1988, då Tomas Engelmann kom till Stockholm från Wiessbaden, Tyskland.

Under 20 år försåg han de svenska matbutikerna med inlagda delikatesser, något som fortfarande var svårt att få tag på i Sverige vid den tiden. Ni kanske minns när självplock av inlagda oliver, vitlökar, kronärtskockor och tomater blev populärt!? Det konceptet var signerat Engelmanns.

2008 tog den nya generationen Engelmanns över, med Björn Engelmann i spetsen. Nu skiftade man fokus till favoritdelikatessen; OST, som numer utgör kärnan i verksamheten. I det övriga sortimentet hittar man även chark, antipasti, marmelader, kex och mycket annat gott, som fulländar den perfekta smakupplevelsen.

Idag erbjuder man såväl fullservice (koncept där Engelmanns hjälper till med varornas placering och vilka varor som säljs), som icke fullservice (ett koncept där butiken köper in varor och väljer skyltning och plats själv) till stora butiker som Ica Maxi och Coop, för att nämna några.

Efter det trevliga mötet fick vi en intressant rundvandring i fabriken. Vi började med kontors- och matsalsdelen, innan vi fortsatte in i produktionsdelen. Med produktionsdelen menas där ostarna delas, paketeras och etiketteras för vidare transport till butikerna.

Här passerade vi ostar, marmelad, lagerhyllor och glad personal. Vi fick även äran att hälsa på den nya etiketteringsmaskinen som trycker etiketterna från båda håll, vilket förkortar etiketteringsprocessen ytterligare jämfört mot tidigare.

Avslutningsvis,

Några snabba frågor, Tina är du med!?

Självfallet! Jag svarar så gott jag kan!

Hur många anställda har Engelmanns idag?

Ca: 40st anställda, fördelat på; lager, produktion, sälj och kontor.

Hur skulle du beskriva Björn Engelmann (VD och grundare)?

Björn är en otroligt engagerad och motiverad ledare, som brinner för familjeföretaget, de anställda och utvecklingen av dessa. Här är vi som en stor familj!

Varför valde man just Upplands-Bro Kommun som säte för företaget och när flyttade ni hit?

Tidigare låg verksamheten i Veddesta, Järfälla, men vi växte ur våra tidigare lokaler och behövde större lagerytor. Valet föll på Brunna och Upplands-Bro Kommun, som ligger geografiskt bra ur flera synvinklar. Upplands-Bro kommun är en strategiskt bra plats att utgå ifrån.

Hur kom det sig att just Engelmanns gick med i Företagarna?

Vi växer hela tiden och med fler anställda kommer även fler HR-frågor upp. Med ett medlemskap i Företagarna får vi gratis juridisk hjälp när det behövs, vilket fungerat mycket bra. Det har blivit några samtal dit, skrattar Tina. När man inte är ett gigantiskt företag, och inte behandlar HR-frågor dagligen, så är det fantastiskt bra att kunna luta sig mot Företagarnas juridiska kunskaper när det väl behövs.

Ett stort tack säger vi till Tina och Engelmanns för en fin rundvandring och insyn i verksamheten!

Varmt välkomna till Företagarna i Upplands-Bro!

 

1212.jpg

17117.jpg

171717.jpg

Fler nyheter från Företagarna