För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rekordmånga konkurser i Stockholms län - Företagarna efterlyser bättre företagsklimat

Publicerad 7 feb 2023
Antalet konkurser i Stockholms län slog rekord i januari. Företagarna varnar för vikande skatteintäkter och efterlyser åtgärder för bättre företagsklimat.

Enligt Sveriges största kreditinformationsföretag UC begärdes 211 av länets företag i konkurs i januari, det rapporterar Sveriges Radio Stockholm. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma period förra året, och den högsta siffran sedan UC började föra konkursstatistik 2011. Företagarnas regionchef Thomas Byström uttrycker oro över ökningen av konkurser.

- Läget är ansträngt för många företagare, speciellt i de branscher som drabbades hårt av pandemin. Restauranger, frisörer, detaljhandel, bagerier och andra branscher som drabbades då är samma branscher där många privatpersoner nu drar ned på konsumtionen på grund av det ekonomiska läget, säger han.

Småföretagen tillhandahåller närmare 600 000 jobb i Stockholms län, och sen 1990 har 4 av 5 nya jobb skapats i företag med färre än 50 anställda. Förutom lägre skatteintäkter och ökade kostnader för samhället när företagare och deras anställda går från arbete till a-kassa så riskerar konkursvågen att medföra ett förvärra utanförskapet när arbetsgivare som gett många unga sina första jobb stänger igen.

Nu uppmanar Företagarna länets kommuner att göra allt de kan för att företagare ska kunna fokusera på att driva och utveckla sina företag.
- I tuffa tider är det viktigare än någonsin med ett gott företagsklimat. Genom att ta bort onödiga regler, minska på administration och hålla nere avgifter och handläggningstider kan kommuner och myndigheter frigöra tid och pengar som företagare kan lägga på sina företag i stället, förklarar Thomas Byström.

Fler nyheter från Företagarna