För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hipp hipp hurra för 40 år av regelförenkling

Publicerad 20 okt 2022
Näringslivets Regelnämnd fyller 40 år. Det är ett viktigt samarbete, konstaterade Företagarnas vd Günther Mårder apropå firandet.
Ulf Lindberg, ordförande NNR, Andrea Femrell vd NNRoch Företagarnas vd Günther Mårder.

Företagarna är en av de 26 medlemsorganisationer som ingår i Näringslivets Regelnämnd (NNR). NNR är det samlade näringslivets företrädare i regelförbättringsfrågor, vars uppgift är att förespråka och verka för effektivare och mindre kostsamma regelverk, sänkta regelkostnader samt relevant uppgiftslämnande och en minskad uppgiftslämnarbörda för företag.

40 år av regelförenkling

Under onsdagseftermiddagen uppmärksammades 40-årsfirandet av den ideella och politiskt obundna föreningen NNR. Företagarna är inte bara  medlem utan har också ledamöter i styrelsen. Vid jubileet  fanns bland andra Anita Roll, ordförande för Företagarna Stockholm, Pontus Lindström Företagarnas expert på lokalt företagsklimat och brott mot företag. Båda ingår i NRR:s styrelse. Företagarnas vd Günther Mårder var också på plats och betonade vikten av föreningens arbete.

– Att frågan om regelförenkling samordnas och koordineras gemensamt på nationell, europeisk och internationell nivå är avgörande för att vi ska få till förändringar på området, sade Günther Mårder.

Flera nivåer av regelgivning

NNR:s vd, Andrea Femrell, uttryckte i sitt 40-års tal att den europeiska beslutsnivån har tillkommit och medfört både lättnader och ökad påverkansmöjlighet  men också dimensioner som innebär ökad regelbörda, varför NNR som samlad kraft är mer aktuell än någonsin.

Vi är i dag också en unik organisation sett till omvärlden. Att ha en samlad företrädare för näringslivet i regelförbättringsfrågor är sällsynt, men på samma gång som det är unikt är det också effektivt, sade Andrea Femrell.

Regelförenklingar att vänta?

Andrea Fermell menar att det är den samlade regelbördan som bromsar företagens investeringar, anställningar och förhindrar skapande av skattekronor.

Jag vill ge våra politiker cred för att många nu börjat lyssna och inse detta. Därför är vi hoppfulla och förväntansfulla att det kommer att hända något genomgripande eftersom den kommande regeringsunderlaget har med detta som en punkt i det så kallade Tidöavtalet och i regeringsförklaringen, sade han. 

Företagarna tackar för inbjudan till jubileet och ser fram emot ett fortsatt starkt samarbete med Näringslivets Regelnämnd.

Fler nyheter från Företagarna