För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna om Norrtäljes politikerarvoden: "Tondövt så det förslår"

Publicerad 25 okt 2022
Företagarna i Stockholms län är kritiska mot Norrtäljepolitikernas beslut att chockhöja sina egna arvoden. Det är tondövt och gör politikerna till dåliga förebilder inför stundande avtalsrörelse.
Foto: John Leffman | Creative Commons 3.0

Norrtäljes politiker beslutade under måndagskvällen att kraftigt höja kommunens politikerarvoden. Bland annat så höjs kommunstyrelsens ordförandes månadsarvode från 87 000 kronor till 110 400 kronor. Företagarna i Stockholms län är djupt kritiska till att Norrtäljes politiker kraftigt höjer sina egna arvoden i ett läge där hushåll och småföretag uppmanas dra ned på värmen och vara sparsam med belysningen för att klara ekonomin.

Thomasbyström_rund_150px.jpg

– Det är tondövt så det förslår att gå fram med en chockhöjning av sina egna arvoden just nu. Många småföretagare och vanliga hushåll i Norrtälje tvingas vända på varje krona för att få ekonomin att gå ihop när kostnaderna för räntor, el och bränsle ligger på historiskt höga nivåer, säger Thomas Byström som är regionchef för Företagarna i Stockholms län.

Provocerande 

– Det är provocerande att politikernas första prioritet efter valet är att ge sig själva löneförhöjning, samtidigt som många av de småföretag som tillsammans genererar nästan 900 miljoner kronor i skatteintäkter till kommunen varje år står inför en väldigt tuff ekonomisk situation. Jag hade önskat att politikens första prioritet varit att säkra företagens och jobbens överlevnad istället, säger Företagarna Roslagens ordförande Mia Lewell.

Löneläget och arbetsvillkoren på svensk arbetsmarknad regleras i stor utsträckning i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter. Under 2023 löper kollektivavtal som berör cirka 2 miljoner anställda ut och ska förhandlas om.

– Företrädare för både arbetsgivare och anställda har tryckt på vikten av en ansvarsfull avtalsrörelse som inte leder till en okontrollerad inflationsspiral. När Norrtäljes politiker går fram och höjer sina egna löner med 27 procent så agerar de ytterst dåliga förebilder, avslutar Thomas Byström.

Fler nyheter från Företagarna