podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hållbarhet, samverkan och innovation är vägen framåt för Årets Unga Företagare Sigtuna

Publicerad 19 maj 2022
I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Unga Företagare Sverige ut till en företagare som är under 35 år. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Unga Företagare i Sverige. Vi har pratat med Årets Unga Företagare Sigtuna!
Erik Andersson har utsetts till Årets Unga Företagare Sigtuna, här tillsammans med juryn och Årets Företagare Sigtuna Per Taube (tv) Foto: Företagarna Sigtuna)

EM Teknikkonsult AB  (EMTEK) öppnade dörrarna mitt under pågende pandemi hösten 2020. De två delägarna Magnus Johansson och Erik Andersson  är båda civil- och högskoleingenjörer inom energisystem och har mångårig erfarenhet av såväl projektering i bygghandlingsskede samt tidiga system/program-handlingar. Företagets huvudfokus är bostäder men man har även restauranger och butiks- och kontorslokaler i projektportfolion.  Visionen har från start varit "att bli den självklara konsultpartnern för projektering av installationer i byggnader".

Vi har pratat med företagets vd Erik Andersson som mottagit priset Årets Unga Företagare Sigtuna.

-Stort grattis till utmärkelsen Erik, vad var det som fick dig att bli företagare?

-Tack! Det var möjligheten att ge en positiv inverkan och bidra till hållbarhet inom byggbranschen. Det är en fantastisk känsla att kunna vara med och påverka framtidens bostadshus och veta att vi bygger hållbara städer som kommer att vara ett hem för olika människor, i olika generationer, i minst hundra år framöver. Som teknikkonsult i ett större bolag blir man ofta inkopplad i en del av processen, med mindre möjlighet att påverka kvaliteten på hela leveransen.

I mitt eget företag kan jag säkerställa att alla delar av processen är av högsta kvalitet.

-Jag brinner för att vara med och skapa de mest hållbara bostadshusen, både för att kommande generationer och miljöns skull.

-Vad är det ni gör på ert företag som gör att ni sticker ut i jämförelse med andra branschkollegor?

- Vi på EMTEK har identifierat tre visioner som vi vill ska genomsyra vårt arbetssätt. Dessa är Hållbarhet, Samverkan och Innovation. Hållbarhet handlar för oss mycket om kvalitet. Vi vill skapa lösningar som håller för generationer och vi har alltid ett långsiktigt tänk. Vi vill vara en tillförlitlig partner och experter på det vi gör i alla steg i processen, med hållbarhet i fokus. Samverkan är för oss hur vi förhåller oss till andra. Vårt arbete utförs alltid i projektgrupper tillsammans med andra och för att lyckas i det arbetet vill vi alltid vara en god samarbetspartner.

För oss handlar det om att vara öppensinnade, flexibla och förstående för övriga parter.

-Innovation handlar om att alltid utmana gamla tankesätt och hålla oss uppdaterade om utvecklingen i branschen. Det som var bästa lösningen igår är inte nödvändigtvis bästa lösningen idag. Vi vill alltid åstadkomma den bästa tänkbara lösningen i varje enskilt projekt.

-Finns det något som gör dig extra stolt i ert företagande?

-Vi har fått väldigt fin feedback på vårt arbetssätt och faktum är att alla uppdrag som vi fått under de första 1,5 åren har genererats genom att kunder tipsat om oss. Det gör mig väldigt stolt att veta att det talas gott om oss och att vi blir rekommenderade i olika sammanhang.

-Har du någon superkraft som gör dig extra bra?  

- Mitt engagemang! Att starta företaget är en av de bästa sakerna jag har gjort i mitt liv och även om det har varit både med- och motgångar har jag inte ångrat det en sekund. Möjligheten att påverka alla steg är fantastisk och jag skulle verkligen uppmuntra andra att våga ta steget.

-Vill du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?  

-Ja, absolut! Våga satsa på din dröm, det kanske aldrig kommer en tid som är optimal där allt stämmer, så vänta inte på att allt ska klaffa. Våga ta steget även om ALLT inte känns rätt. Formulera en tydlig företagsvision, hur vill du utmärka dig jämfört med andra inom samma bransch? Hur kan du omsätta det i det vardagliga arbetet?  Be om feedback,  ensam är inte alltid stark. Ta hjälp av branschkollegor och andra företagare och be om feedback på din idé och plan.

-Stort tack för pratstunden och alla goda råd Erik och återigen, stort grattis till utmärkelsen Årets Unga Företagare Sigtuna!  

Fler nyheter från Företagarna