podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Långsiktiga och professionella relationer är hemligheten bakom Årets Företagare Pan Trading Machinerys framgång

Publicerad 9 maj 2022
I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare Sverige ut. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige. Vi har pratat med Sokrates Tsiaras Årets Företagare Upplands-Bro.
Årets Företagare Upplands-Bro 2022 blev Sokratis Tsiaras, sonen Konstantin var på plats och mottog utmärkelsen. Foto: Företagarna Upplands-Bro

Mitt under 90-talets brinnande finanskris avslutade Pan Tradings grundare Sokrates Tsiaras sina studier vid Uppsala universitet och fann sig då i en situation där få företag hade möjlighet att nyanställa och där arbetslösheten var hög.

Han beslöt sig för att ta saken i egna händer och såg möjligheterna i att exportera maskiner från Sverige för att möta upp den höga efterfrågan utomlands.

När finanskrisen så vände och ekonomin börjat stabiliseras, hade tre fjärdedelar av alla anläggningsmaskiner som fanns i Sverige före krisen gått till export utomlands och svenska företag var i stort behov av nya maskiner. Sokrates började då importera tillbaka maskiner till den svenska marknaden från bland annat Tyskland och Holland.

Vid millennieskiftet fick Pan Trading sin första maskinagentur och har sedan dess fortsatt att hyra ut, sälja och köpa in maskiner, både nationellt och globalt. I dagsläget är de ca 30 personer som arbetar inom koncernen och resan fortsätter!

-Vad var det som fick dig att bli företagare?

-Jag hjälpte föräldrarna med den lilla livsmedelsbutiken och kaféet i Grekland så snart jag kunde gå. Jag har arbetat med service tidigt i livet. Jag genomförde studier vid Datavetenskapliga programmet i Uppsala för att möjliggöra ett intåg i ”databranschen”. Jag blev färdig mitt 90-talets pågående finanskris och det var riktigt tufft att hitta jobb.  Det blev då i stället, kanske inte helt logiskt, företagande inom maskinbranschen.

Bild3.jpg

- Vad är det ni gör på ditt företag som gör er så bra? 

-Vi håller hårt på våra värderingar. Vi håller oss till verkligheten och det vi har lovat.  Vi strävar efter att skapa ett personligt engagemang i varje affär, vara flexibla, och alltid ge kunden det lilla extra!

- Vad är det främsta skälet till att det gått så bra?

-Min målsättning har alltid varit att ingen ska vara missnöjd med oss. Varken kunder, leverantörer eller medarbetare. Företagets ”namn” går före allt annat. Jag har också alltid haft snabbt till beslut när det dykt upp något jag sett som en möjlighet. På gott och ont. Som tur är mestadels gott. Och givetvis ligger många timmars hårt arbete bakom framgångarna...

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

- Omgivningens omdöme av och förtroende för företagen, samt mina medarbetare. Att vi fortfarande efter 30 år fortsätter att växa, och att vi visat positiva resultat år efter år.

-Vilka är dina främsta egenskaper som företagare?

-Jag försöker alltid sätta mig in i kundens eller leverantörens situation för att få ett bättre perspektiv över situationen. Jag är ärlig och brukar alltid säga vad jag tycker, vilket jag tror gör att folk får förtroende för mig. Sedan vågar jag satsa även i svåra lägen. Jag har i grund och botten en positiv och optimistisk anda och försöker vara ödmjuk i alla lägen.

-Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

 

-Ja absolut! Håll alltid det du lovat, även i de svåraste situationer. Långsiktiga relationer lönar sig. Ge aldrig upp. Motgångar möter man hela tiden, men man kommer ofta ut ur dessa starkare och klokare. Tänk på företagets rykte och inte på vinsten. Belöningen kommer av att man tänker långsiktigt!

-Stort tack för pratstunden Sokratis och lycka till i regionsfinalen av Årets Företagare Stockholms län!

 

Fler nyheter från Företagarna