podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare Sigtuna drivs av nyfikenhet och mänskliga möten

Publicerad 24 maj 2022
I oktober varje år delas det prestigefyllda priset Årets Företagare Sverige ut. Vinnaren har tagit sig först till vinsten i sin kommun och vidare till regionsfinalen för att till sist koras till Årets Företagare i Sverige. Vi har pratat med Årets Företagare Sigtuna, koncerngrundaren Per Taube.
Per Taube, Årets Företagare Sigtuna. Här tillsammans med Årets Unga Företagare Sigtuna Erik Andersson, Emtek AB. I mitten kommundirektör Birgitta Pettersson som suttit med i juryn. Foto: Företagarna Sigtuna

Gelba Managemaent AB startade som ett renodlat managementföretag 1988. Inledningsvis hade bolaget i uppdrag att hantera och göra rekonstruktioner av bolag som i början av 90-talet råkat illa ut i samband med fastighets- och finanskrisen. Sedan dess har Gelba  vuxit rejält och är idag är en koncern med fastigheter som huvudnäring, främst inriktad på  större fastighetsprojekt samt investeringar.   I koncernen återfinns bland andra börsnoterade  Arlandastad, Moment Group samt Sturebadet AB. 

-Hej Per och stort grattis till utmärkelsen Årets Företagare Sigtuna! Vad var det som fick dig att bli företagare?

- Tack! Jag har nog varit entreprenör långt innan jag visste betydelsen av ordet, allt ifrån att driva skoltidning, diskotek och ett litet handelsbolag parallellt med skolan under tonåren. Sen har det bara fortsatt!

-Vad är det som gör att Gelba lyckats så bra?

-Vi är försiktiga i goda tider och expansiva i dåliga tider. Det kanske låter som en självklar strategi men det är inte alla som agerar motcykliskt.

-Bakom varje framgångsrikt företag står en stark företagsledare. Vad är hemligheten bakom framgången?

- Jag är en väldigt nyfiken och entusiastisk person och älskar att möta människor. Det har skapat affärer och bidragit till att jag har så många fantastiska medarbetare och affärspartners.

-Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

-Jag känner att vi är respekterade, såväl i vår bransch som i samhället i stort. Det är minst lika viktigt att bygga upp ett förtroendekapital som ett monetärt kapital!

-Kan du dela med dig av några råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

-Ja absolut! Affärer är ofta tillfälligheter - utsätt dig för tillfälligheter genom att vara engagerad, inte bara i din egen bransch, bredda dig, gärna i den ideella sektorn.

-Försök att undvika konflikter. Var inte prestigefylld, små konflikter blir lätt dyra och kostsamma. Dessutom tar det mycket energi som kan användas bättre.

-Det är viktigt med ordning och reda och att ha kontroll på verksamheten, "hellre veta att det går dåligt än att tro att det går bra", då kan man navigera och misstagen blir mindre kostsamma.

-Vad har varit din största utmaning som företagare?

-Finanskrisen i början av 90-talet var riktigt tufft. Nästan hela fastighetsbranschen kraschade.

"Att jobba hårt i motgång är någon helt annat än att jobba hårt i medgång".

-Ofta kändes problemen som oöverstigliga. Jag hittade ett förhållningssätt som gjorde att jag vände stora motgångar till framgång, vilket jag har haft stor nytta av alltsedan dess.

-Stort tack för pratstunden Per och lycka till på er fortsatta företagarresa!

Fler nyheter från Företagarna