För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare Solna 2022 - Catrine Sageryd gjorde det igen!

Publicerad 5 sep 2023
Årets Företagare Solna 2022 utsågs under pompa och ståt vid Solna Frukostbricka den 6 december. Årets vinnare är Catrine Sageryd på Mekina AB.
Fotograf Monika Ljungcrantz Stoltz

År 2020 hyllade vi Catrine Sageryd på Mekina AB som Årets Unga Företagare Solna. Företaget har fortsatt sin tillväxtresa sedan dess (och Catrine har blivit några år äldre). Två år senare står hon åter som vinnare - den här gången som Årets Företagare Solna! Det är alltid roligt att utse Årets Företagare. Det är extra roligt att följa framgångsrika företag som har kvar sin etablering hos oss i Solna. Ett stort grattis till Catrine Sageryd!

Juryns motivering

”Årets Företagare brinner för att främja entreprenörskap bland unga kvinnor och arbetar aktivt för en mer inkluderande arbetsplats där medarbetares erfarenheter och utvecklingspotential tas tillvara till det yttersta. Denna företagsledare driver sitt företag med energi, öppenhet och en prestigelös ödmjukhet.

Verksamheten strävar efter att skapa en mer hållbar bransch och möjliggöra för kunder att arbeta cirkulärt och uppnå sina miljömål. Företagaren bidrar utöver ett stort engagemang i sina medarbetares utveckling till integration av Solnas nya medborgare. Nyckeln till företagets framgång ligger i dennes egenskaper och drivkrafter som ledare.”

Erfaren Företagare i olika branscher

Catrine har alltid varit entreprenör, men innan Mekina var hon primärt inom eventbranschen. År 2012 köpte hon ett konkursbo av ett företag som reparerade elartiklar. Resten är historia. Idag är Mekina Sveriges största företag för reparation av elverktyg. Deras främsta kunder är återförsäljare och stora byggbolag, men de arbetar även med mindre företag och privatpersoner.

Hållbarhet som framgångsfaktor

En av Mekinas framgångsfaktorer har varit deras fokus på hållbarhet; Att möjliggöra och marknadsföra reparation av trasigt elverktyg snarare än att köpa nytt om något går sönder. Catrine och Mekina gick i bräschen för ett nytt sätt att tänka och blev därför också marknadsledande på en nygammal och snabbt växande marknad.

Catrine Sageryd – Årets Företagare 2022

När Catrine vann priset som Årets Unga Företagare 2020 sa hon: ”Det betyder väldigt mycket [att vinna priset som Årets Unga Företagare]. Jag vill vara en förebild för unga företagare, och framför allt att våga ge sig in i annorlunda branscher, mansdominerande eller sådant som inte är så hett på tapeten idag.”

Vi kan nu två år senare konstatera att Catrine har levt som hon lärt. Nu är hon definitivt inte bara är en förebild för unga företagare, utan för alla personer som driver företag, oavsett bransch och ålder. Vi önskar Catrine lycka till och vi ser fram emot att fortsätta följa hennes företagarresa!

Om Årets Företagare

Årets företagare är ett prestigefyllt pris som delas ut av branschorganisationen Företagarna i kommuner runt om i Sverige. I Solna delas priset ut av Företagarna Solna tillsammans med Solna Stad.

Vinnaren i Solna går vidare till en regionfinal. Varje region utser sedan en finalist som representerar dem i den nationella finalen. Vinnaren till Årets Företagare i Sverige koras i samband med Företagarnas årliga gala i stadshuset i mitten av oktober. Vinnaren utses av en jury bestående av framgångsrika företagare och erfarna företagsledare.

Fler nyheter från Företagarna