För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Familjekänslan är viktig för Ki Rör AB som fortsätter växa

Publicerad 18 apr 2022
Först ut av de tre nominerade till Årets Företagare i Upplands-Väsby är Alexander Ekberg, ägare till KI RÖR AB. Han har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik, menar också tredje generationen entreprenör i rörbranschen. Han startade företaget 2010 och har redan hunnit med att få epitetet gasellföretag två år i rad. Företaget har växt kraftigt sedan starten och har idag 40 anställda och omsatte senaste verksamhetsåret ca 58 miljoner kronor.
Alexander Ekberg, som startade KI RÖR AB 2010, har aldrig ångrat ett liv som företagare. Företaget har växt kraftigt och tillväxtresan resan fortsätter.

Det var absolut inte självklart att Alexander skulle bli rörentreprenör.

– Min far sa alltid till mig, att vad du än gör, håll inte på med samma sak som jag, säger Alexander, men nu är han tredje generationen rörentreprenö  Hans farfar Ivan Ekberg startade Väsby Rör på 1940-talet och på 1980-talet tog Alexanders far Lars Ekberg och farbror Göran Ekberg över företaget, där Lars Ekberg fortfarande aktiv.

Även om Alexander i ungdomen sommarjobbat i faderns och farbroderns företag och fick inblick i branschen, så hade han bestämt sig för att plugga vidare. Efter civilingenjörsexamen i teknisk fysik med inriktning mot energiteknik började han arbeta i Storbritannien på internationella konsultjätten Arup med stora prestigeprojekt. På Alexanders cv kan noteras bland annat medverkan i projekt som Abu Dhabis internationella flygplats och Singapore Sport Hub.

Han gick Arups traineeprogram och blev intresserad av VVS-projektering. På väg hem från England bestämde han sig för att flytta hem till Sverige för att börja som VVS-konsult hos Creanova.

2010 avslutade han sin karriär på företaget som filialchef i Umeå.  Han ville göra något i egen regi. Med erfarenheterna som VVS-konsult startade han KI RÖR AB.

– Att ha kunskap om VVS-projektering är en av våra styrkor, säger Alexander. Det gör att företaget kan projektera sina totalentreprenader sjä  Sedan har vi en bred verksamhet med alltifrån enklare servicejobb till större entreprenader.  Utan att skryta så är vi väldigt duktiga på totalentreprenader, där vi tar fram kostnadseffektiva lösningar  för vår beställare.

– Min far har inte varit involverad i KI RÖR AB och jag driver företaget på ett annorlunda sätt, förklarar Alexander. Även om företaget sitter i Väsby Rörs gamla men utbyggda lokaler, som Alexander äger i ett fastighetsbolag GELEK Fastigheter AB  via KIAE Invest AB.

Företaget har flera stora totalentreprenader i orderstocken. Det stora projektet kompletteras med en växande serviceavdelning, som vänder sig både till konsumentmarknaden och offentlig verksamhet. Det största ramavtalet har företaget med Svenska Bostäder. Serviceavtal finns även med Sveriges Radio samt Upplands Brohus.

KI Rör har växt snabbt och har idag 40 anställda - 30 montörer och 10 tjänstemän.

– Det var lättare att hålla kontakten med tio anställda än det fyrdubbla, erkänner Därför är det viktigt för honom att vara på plats, både på kontoret och ute på olika projekt.

Pandemin har förändrat arbetssättet. Alla anställda utgår från hemmet till de olika projekten och serviceuppdragen runt om i Stockholms län. Verksamheten styrs till stor del via mobilen.

– Eftersom vi är så spridda i den dagliga verksamheten är det viktigt att vi samlas och gör sociala aktiviteter tillsammans. I dagarna avsätter vi en halvdag för alla anställda för att tillsammans besöka Nordbygg. Det är viktigt att skapa en familjekä

Han ger också personalen stor del i framgången för företaget, som växt snabbt sedan startan 2010.

– Vi är ett kanongäng och utan den fantastiska personalen hade vi aldrig kunnat göra den här resan.

Företaget kan se tillbaka på en fantastisk utveckling. 

– Tåget går fortfarande men inte lika fort, tillägger Alexander.  Han erkänner att företaget lider lite av växtvärk.  Han funderar på om han inte ska släppa den operativa biten till en extern VD, så att han kan äga sig mer åt olika utvecklingsprojekt.

Självklart finns orosmoln just nu. Kostnadsökningar på grund av energikris och krigssituationen i Ukraina. Att företage gått med i Comfort känns bra för att trygga materialinköp och ger också en ökad styrka på marknaden.

Det finns också andra orosmoln. Ett stort problem är att hitta kompetent personal för att fortsätta tillväxtresan.

På frågan om hur företaget ser ut om 10 år säger Alexander:

– Vi är säkert 60 anställda och omsätter 100 miljoner, genom att expandera på andra orter i Sverige, utan att tumma på familjekänslan.

Alexander har aldrig ångrat ett liv som företagare:

– Det blir ofta långa arbetsdagar men samtidigt är det friheten att kunna utveckla och styra en verksamhet. Det är helt enkelt en livsstil.

Fler nyheter från Företagarna