För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Positiva besked för företagare i utsatta branscher

Publicerad 8 mar 2021
Stockholms stad presenterar en förlängning och utvidgning av lättnader för Stockholms företagare under 2021. Det handlar bland annat om stödet till utsatta näringar, kulturarrangörer, utökade markupplåtelser för uteserveringar och avgiftsfritt för försäljningsplatser så som foodtrucks och torghandel.

"Företagarna Stockholms Stad välkomnar det stödpaket som har presenterats, där fokus glädjande nog ligger på den mycket hårt prövade restaurangbranschen. De åtgärder som nu införs motsvarar i hög grad de önskemål som tidigare har presenterats och drivits av Företagarna. De ekonomiska lättnader som införs när det gäller avgiftsbördan, öppnar upp möjligheten till nyanställningar och investeringar. Som extra grädde på moset kommer stödpaketet bidra till att Stockholms stadsbild blir mer levande, vilket gagnar såväl boende som besökare."

 Anita Roll, ordförande Företagarna Stockholms Stad

"Vi ser positivt på de beslut som Stockholms Stad tagit och jag hoppas att andra kommuner som ännu inte tagit sådana beslut ser över sina möjligheter att göra på liknande sätt. Alla duktiga företagare som kämpat i snart ett år med de restriktioner som pandemin inneburit behöver all hjälp de kan få. Detta för att kunna skapa arbetstillfällen och på så vis skatteintäkter. Men även att kunna bidra till att göra vår stadsbild så trevlig och levande som vi alla, både boende samt besökande, önskas mötas av i Stockholm."

Thomas Byström, regionchef Företagarna Stockholms län.

De föreslagna åtgärderna innefattar bl a följande:

  • Årets sommargågator förlängs och öppningen tidigareläggs till 1 maj.
  • Från och med 1 april blir det avgiftsfritt för alla försäljningsplatser och försäljningsrelaterade upplåtelser. Det betyder bland annat att avgiften slopas för kiosker, foodtrucks och torghandel.
  • Den avskaffade avgiften för uteserveringar förlängs resten av året. Staden ska tillåta större uteserveringar än vanligt och den som ansöker om att öppna en uteservering ska prioriteras av stadens handläggare.
  • För den som har svårt att betala sina tidigare avgifter för markupplåtelser, foodtrucks, torghandel, livsmedelstillsyn eller avfallshantering kommer det att finnas möjlighet att skjuta upp betalningen. Staden gör en individuell bedömning av varje fall.
  • För caféer, barer och restauranger som tillfälligt har varit stängda och åter vill öppna upp verksamheten, stryks den avgift för återregistrering som hittills har funnits inom stadens livsmedelstillsyn.

Läs även: "Lättnader för näringslivet" - Stockholms stads politiska majoritet presenterar insatser för att underlätta för stadens näringsliv med anledning av coronapandemin. >>>

Fler nyheter från Företagarna