headphones newspaper video-player

Positiva besked för företagare i utsatta branscher

Stockholms stad presenterar en förlängning och utvidgning av lättnader för Stockholms företagare under 2021. Det handlar bland annat om stödet till utsatta näringar, kulturarrangörer, utökade markupplåtelser för uteserveringar och avgiftsfritt för försäljningsplatser så som foodtrucks och torghandel.
Publicerad 8 mar 2021

"Företagarna Stockholms Stad välkomnar det stödpaket som har presenterats, där fokus glädjande nog ligger på den mycket hårt prövade restaurangbranschen. De åtgärder som nu införs motsvarar i hög grad de önskemål som tidigare har presenterats och drivits av Företagarna. De ekonomiska lättnader som införs när det gäller avgiftsbördan, öppnar upp möjligheten till nyanställningar och investeringar. Som extra grädde på moset kommer stödpaketet bidra till att Stockholms stadsbild blir mer levande, vilket gagnar såväl boende som besökare."

 Anita Roll, ordförande Företagarna Stockholms Stad

"Vi ser positivt på de beslut som Stockholms Stad tagit och jag hoppas att andra kommuner som ännu inte tagit sådana beslut ser över sina möjligheter att göra på liknande sätt. Alla duktiga företagare som kämpat i snart ett år med de restriktioner som pandemin inneburit behöver all hjälp de kan få. Detta för att kunna skapa arbetstillfällen och på så vis skatteintäkter. Men även att kunna bidra till att göra vår stadsbild så trevlig och levande som vi alla, både boende samt besökande, önskas mötas av i Stockholm."

Thomas Byström, regionchef Företagarna Stockholms län.

De föreslagna åtgärderna innefattar bl a följande:

  • Årets sommargågator förlängs och öppningen tidigareläggs till 1 maj.
  • Från och med 1 april blir det avgiftsfritt för alla försäljningsplatser och försäljningsrelaterade upplåtelser. Det betyder bland annat att avgiften slopas för kiosker, foodtrucks och torghandel.
  • Den avskaffade avgiften för uteserveringar förlängs resten av året. Staden ska tillåta större uteserveringar än vanligt och den som ansöker om att öppna en uteservering ska prioriteras av stadens handläggare.
  • För den som har svårt att betala sina tidigare avgifter för markupplåtelser, foodtrucks, torghandel, livsmedelstillsyn eller avfallshantering kommer det att finnas möjlighet att skjuta upp betalningen. Staden gör en individuell bedömning av varje fall.
  • För caféer, barer och restauranger som tillfälligt har varit stängda och åter vill öppna upp verksamheten, stryks den avgift för återregistrering som hittills har funnits inom stadens livsmedelstillsyn.

Läs även: "Lättnader för näringslivet" - Stockholms stads politiska majoritet presenterar insatser för att underlätta för stadens näringsliv med anledning av coronapandemin. >>>

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor