För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vår tredje nominerade kandidat till Årets Företagare i Upplands Väsby är Calle Nilsson, ägare av Väsby Färghall AB

Publicerad 30 apr 2021
Nu har styrelsen för Företagarna i Upplands Väsby plockat fram tre nominerade till Årets Företagare 2021 i kommunen. Det har inte varit lätt att välja ut tre kandidater till årets utmärkelse. Det finns många duktiga företagare i kommunen. I början på maj avgörs tävlingen i Väsby och då presenterar vi vem som blir Årets Företagare 2021 i Väsby och som då går till vårens regionfinal i Stockholms län.
Calle Nilsson till höger på bilden tillsammans med sonen John. Bildkälla: Tinnholmen Kommunikation AB

Idag publicerar vi vår sista kandidat och det är Calle Nilsson, ägare till Väsby Färghall AB.

Calle, en familjeföretagare som sätter färg på Upplands Väsby

 I över 50 år har Calle Nilsson, ägare till Väsby Färghall AB satt färg på kommunen. Kanske inte bokstavligt men han har sedan 1970-talet drivit familjeföretaget. Det var hans far Börje Nilsson som öppnade Väsby Färg och Kemikalieaffär på Väsbyvägen 3 ner vid stationen 1942.  Idag finns företaget i det egna huset på Frejavägen 1.

Företagarna i Upplands Väsby vill uppmärksamma Calles insatser som en framgångsrik familjeföretagare i Väsby. Därför är han en av kandidaterna till utmärkelsen Årets Företagare 2021.

Snart är det dags för tredje generationen att ta över företaget. Sedan några år tillbaka har barnen John och Linn tagit över alltmer av det dagliga ansvaret för företaget, men fortfarande finns Calle med i bakgrunden.

– Tanken är att mina barn ska ta över företaget inom något år.

Väsby Färghall har växt under årens lopp och med god lönsamhet och omsätter ca 19 miljoner kronor och har sju anställda.

Calle har inte bara utvecklat familjeföretaget under årens lopp. Han var också en av dem som var med i starten av Colorama även om han aldrig var aktiv i samarbetsorganisationen. Idag består gruppen av 185 lokala färgfackhandlare runt om i Sverige.

Men Calle och några kollegor i Stockholm och Mälardalen bröt sig ur samarbetet för 13–14 år sedan.

– Vi tyckte inte att verksamheten fungerade på ett bra sätt, så vi startade Svenska Färghusgruppen - ett samarbete mellan 15 butiker i vår region, säger Calle. Men nu är vi tillbaka i Colorama igen sedan årsskiftet 2021.

Det var naturligt för Calle att ta över familjeföretaget efter sin far men han har aldrig ställt några krav på sina barn att ta över. Nu är han glad att barnen brinner för verksamheten och själva vill ta över företaget i framtiden.

– Verksamheten förändras och det kommer nya idéer så det gäller att hänga med. Idag är näthandeln marginell för vår del, men vi märker att köpbeteende förändras. Unga människor köper gärna via nätet.

– Sociala medier ställer nya krav på verksamhet och då är det tryggt med att tillhöra Colorama och ha barn som kan den biten och är bredda att ta över familjeföretaget.

En stor del av Väsby Färghalls kunder är yrkesfolk. 70 procent av omsättningen står byggfirmor och måleriföretag för. 30 procent är privatkunder, som gärna kommer till butiken för att få råd om färgval eller att välja tapeter.

– Men vi märker att kunderna, framför allt yngre, är pålästa och har kollat på nätet, innan de kommer hit för att handla.

Det är framför allt på tapetsidan man beställer på nätet. Med färgval är det annorlunda, menar Calle, som betonar att den personliga relationen till kunde är den absolut viktigaste för att lyckas.

Pandemin har inte gått obemärkt förbi för Väsby Färghall. Medan företagskunderna legat på en fortsatt stabil nivå, så har man märkt en stor skillnad på konsumentsidan det senaste året. Försäljningen har ökat varje månad.

Calle ser en fortsatt positiv utveckling för familjeföretaget, som fyller 80 år nästa år. Han räds inte byggvaruhus som Bauhaus och andra.

– Vi har haft en jättebra utveckling sedan Bauhaus kom hit till Väsby. Vi har ett annat sortiment och kan erbjuda en mycket kundnära service.

Däremot tycker Calle att kommunen borde visa lite mer intresse för småföretagen i Väsby.

– Under mina år som företagare i kommunen har ingen från kommunen visat något större intresse för att besöka oss, varken tjänstemän eller politiker, säger Calle, som däremot kan se tillbaka på starka och långvariga kundrelationer med många invånare i Väsby.

Inte minst av den anledningen vill Företagarna lyfta fram Calles insatser som företagare i Upplands Väsby. 34 procent av kommunens skatteintäkter kommer just från småföretagen.

Fler nyheter från Företagarna