För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Vår första nominerade kandidat till Årets Företagare är Stefan Berglund ägare till BeCool Åkeri AB

Publicerad 28 apr 2021
Nu har styrelsen för Företagarna i Upplands Väsby plockat fram tre nominerade till Årets Företagare 2021 i kommunen. Det har inte varit lätt att välja ut tre kandidater till årets utmärkelse. Det finns många duktiga företagare i kommunen. I början på maj avgörs tävlingen i Väsby och då presenterar vi vem som blir Årets Företagare 2021 i Väsby och som då går till vårens regionfinal i Stockholms län.
Stefan Berglund äger BeCool Åkeri AB i Upplands Väsby. Bildkälla: Tinnholmen Kommunikation AB

Idag publicerar vi det första kandidaten. Det är Stefan Berglund ägare till BeCool Åkeri AB.

Stefan lämnade hammaren och satte sig i förarstolen!

Han utbildade sig till möbelsnickare men driver idag ett framgångsrikt och expanderande åkeri inom kyl- och frystransporter. Stefan Berglund äger BeCool Åkeri AB i Upplands Väsby. Han har gått från enbilsåkare till ett mellanstort åkeri med ett 20-tal bilar och ett 30-tal heltidsanställda.

– Det som driver mig, är att utveckla nya projekt och testa nya idéer, som kan ge nya utvecklingsmöjligheter, säger Stefan. Åkeribranschen är tuff och konkurrensen stenhå Det gäller att hitta sin nisch och ge bästa möjliga service till kunderna.

Branschen är också hårt kontrollerad av myndigheterna. Förra året stoppades fem av företagets bilar av flygande kontroller. Andra bekymmer är en ökad trend av bränslestölder.

– Bränslet är dyrt och är därför eftertraktat, säger Stefan. Han liksom branschen funderar mycket på framtiden och övergången till miljövänliga alternativ.

– Eldrivna eller hybridbilar bilar vore att föredra, säger Stefan och tillägger att i slutändan är det kunderna som bestämmer utvecklingen då det är dom som måste betala för det.

Det började i liten skala för Stefan Berglund. Han lämnade snickaryrket efter ganska kort tid efter utbildningen och började arbeta i sin fars firma Grimsta Frukt o Grönt AB. Företaget var en grossistfirma som körde ut frukt och grönt och mejeriprodukter till skolor och daghem i Stockholmsområdet.

2005 bestämde sig Stefan för att starta eget företag. Han köpte en tung lastbil. En 15-pallarsbil som han själv uttrycker det. Det var början på hans företagarresa.  Han inriktade sig på kylvaror och tempererade livsmedel. Namnet BeCool Åkeri AB står för Berglund och cool…

– Sedan blev det ungefär en bil ytterligare per år, säger Stefan som det mest naturliga i vä 2017 kom en omsättningsökning på över 60 procent. Efterfrågan på deras transporter ökade kraftigt och ytterligare fem bilar köptes in för att möta kundernas transportbehov.

Idag har företaget ett 20-tal bilar och ett antal släp. Det som började med livsmedelsdistribution har nu kompletterats med fjärrtrafik till Göteborg, Örebro och Borlänge och Västerås. Största kunden är Bring Frigo AB - tidigare FrigoScandia.

– Vi är ett expansivt företag, säger Stefan. Vi har lång erfarenhet av transporter med moderna miljövänliga bilar. Företaget är specialist på tempererade livsmedelstransporter och arbetar hela tiden på att vara en effektiv logistikpartner.

BeCools distributionsbilar arbetar över stora delar av Stockholm, Uppland och delar av Mälardalen.

När företaget växte kraftigt för ca tre år sedan, valde Stefan sluta köra själv.

– Det var ett tufft beslut för mig, erkänner Stefan. Det kommer aldrig att fungera när jag slutar köra var min uppfattning. Men det visar sig fungera mycket bra.

Stefan hoppar i bland in som förare, när det fattas någon chaufför på grund av sjukdom eller annan frånvaro.

Samtidigt som Stefan placerade sig på företagets kontor, så började hans syster i verksamheten för att ta hand om HR-biten. Idag finns också en trafikledare anställd för att hålla i gång verksamheten.

Merparten av de anställda chaufförerna har utländsk bakgrund. Idag är det bara manliga förare hos företaget.

– Yrket är mansdominerat, erkänner Stefan. Det är synd att inte fler tjejer satsa på föraryrket inom distribution. Flera av hans förare har varit anställda lä

– Vi har mycket liten frånvaro i fö Pandemin har påverkat negativt på så sätt att det varit svårt att samla personalen till gemensamma sociala träffar. Det är viktigt för oss att göra olika aktiviteter för att skapa en gemenskap och en god anda i företaget.

Pandemin har påverkat företaget en del under 2020 men också gett nya uppdrag.

– Fyra mindre distributionsbilar har haft uppdrag att hämta covid19-tester runt om i Gävleborgs län under 2020, berättar Stefan. En bil kunde köra 70 mil om dagen för att samla in testerna.

Fler nyheter från Företagarna