headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd för företagare

Ett år senare - Samtal med Årets Unga Företagare 2019

Det har gått drygt ett år sedan Andreas Bengtsson och Marcus Smith fick kliva upp på scenen på van der Nootska palatset för att ta emot pris som Årets Unga Företagare 2019. Regionkontoret passade på att göra en intervju för att höra hur de haft det under detta vinnarår!
Publicerad 19 maj 2020

Kul att få prata med er, såhär ett år efter ni fick ta emot pris som Årets Unga Företagare! Vad har hänt sedan vi sågs sist?

Det har ju minst sagt varit en spännande resa. Först och främst den glädjen som vi kände efter att ha blivit uppmärksammade av Företagarna för allt vi kämpat för. Bara ett år efter vi tog det stora steget att flytta hela våra liv och företag till Stockholm för att ta oss till nästa nivå tilldelades vi Årets Unga Företagare. Det är ett fint kvitto att vi gick rätt väg och hade mod att genomföra flytten!

Sedan dess har Andreas tagit över som VD på SocialView och Marcus har redan hunnit dra igång 3 nya bolag. Det blev en sådan energikick som man väntat på så länge att vi passade på, tog steget och antog nya utmaningar i vårt företagande.

Denna vår har ju varit minst sagt speciell. Har ni påverkats av Coronapandemin?

Det har verkligen varit och fortsätter vara en jättetuff period, det ska man inte sticka under stolen med. Det gäller ju såklart inte bara oss utan alla företagare i vår närhet och andra branscher. Men på något sätt som företagare försöker man alltid se den ljusa sidan och möjligheterna i allt, det är väl därför man vågat ta risken eller snarare möjligheten att driva företag.

Vi kämpar på med att stötta de organisationer vi jobbar med genom att se möjligheterna just nu och vad de kan göra för att strategiskt optimera sin kommunikation och försäljning. Vi har även arbetat mycket med oss själva som individer och företaget att förstå och förbereda oss inför krissituationer i världen som står utanför vår kontroll. Att tänka om vårt företagande och göra oss mindre känsliga för framtida liknande händelser. Långsiktighet är oerhört viktigt för oss.

Hur ser framtiden ut nu när vi snart lämnar en stormig vår bakom oss?

Man hade önskat att kunna lämna ett tydligt svar här men tyvärr är det än så länge mycket oklart då det känns som vi befinner oss mitt i stormens öga, vilket gör det svårt och oförutsägbart vad som väntar runt hörnet. Man ställer sig hela tiden frågorna: - Blir det mer restriktioner? Hur kommer sommaren bli? När vågar företag att ta beslut igen? Frågorna är många men vi vet att vi arbetar agilt och flexibelt som den unga organisation vi är, vilket ger oss hopp och mod att ta oss igenom detta tillsammans!

Beskriv känslan när ni hörde era namn ropas upp som vinnare av Årets Unga Företagare!

Det är nog den absolut största överraskningen och chocken som vi varit med om. Att sitta med med så många duktiga entreprenörer som det ändå finns i vår huvudstad och höra nomineringen bli uppläst och då möta varandras blick och inse att det är OSS som nomineringen avser är ett av dem största ögonblicken vi varit med om.

När man kämpar dag ut och dag in med att bygga på sitt företag glömmer man att stanna upp och inse att vi startade det här med bara 500kr var, fem år senare omsätter vi 22 MSEK och blir utnämnda till Årets Unga Företagare och strax därefter utnämnda till ett av Sveriges genom tiderna yngsta DI Gasell-företag.

Det är något att berätta för barnbarnen och något som gör att alla uppoffringar och hårda slit lönade sig!

Det finns massvis med unga entreprenörer runtom i Stockholm. Vad skulle ni säga är det absolut viktigaste att ta med sig ifall man funderar på att ta steget och starta eget?

En stark vision och vilja. Att hitta något som varje dag får en att kämpa lite mer än alla andra och framförallt hitta ett starkt team som kan brinna för saken man tror på ihop. Något som får en att pirra av glädje ändå om det är svåra tider, för dem kommer även för framgångsrika bolag - det lovar vi!

Hur var det att delta vid riksfinalen av Årets Unga Företagare i Stockholms stadshus?

Som Andreas sa när vi entrade stadshuset: "Det här är så nära ett nobelpris vi kommer!" En fantastisk kväll som gav oss en boost vi kommer kunna leva på i många år framöver. Att stanna upp, skåla för allt vi åstadkommit och framförallt att få vara runt så många duktiga företagare som varje dag får vårt land att fungera och skapa en ljus framtid för oss alla.

Vi tackar Andreas och Marcus för att de tog sig tiden att svara på våra frågor och vi tycker absolut att du ska fortsätta följa killarnas fantastiska resa genom att besöka deras hemsida. Klicka här!

Fler nyheter från Företagarna

Positivt att fler startar företag

Det är bra att fler startar företag, även om det delvis är en följd av den komplicerade ekonomiska situation vi befinner oss i, menar Företagarna.

Mer från hela Sverige


Krönikor


Coronakrisen