headphones newspaper video-player
Corona-pandemin Artiklar för företagare

Ett år senare - Vi pratar med Årets Företagare 2019!

15 maj 2020
Genom åren har många fantastiska företagare fått ta emot pris som Årets Företagare i Stockholms stad. Senast var det Mikael Frithiof, Erik Olsson och Tobias Norman som med sitt företag Red Pipe Studios knep det åtråvärda priset i hård konkurrens.

Regionkontoret passade på att höra av oss för att höra hur förra årets vinnare reflekterar kring året som gått, den annorlunda situation många av oss befinner oss i, samt framtida planer.

Kul att få prata med er drygt ett år efter ni fick ta emot pris som Årets Företagare! Vad har hänt sedan vi sågs sist?

Det har hänt väldigt mycket. Vi har ett tufft år bakom oss i en föränderlig bransch där allt fler vill producera allt mer för allt mindre. Vår L.A.-satsning krävde ett kapitaltillskott för att kunna ta sig vidare och Stockholm hade i det läge vi befann oss inte möjlighet att investera mer i USA. För att säkra en fortsatt satsning på båda kontinenter var lösningen att separera bolagen, så att de kunde finansieras oberoende av varandra. Jag och Erik arbetar vidare med Stockholmskontoret, och Mikael har ansvar för kontoret i Los Angeles.

Denna vår har ju vart minst sagt speciell. Har ni påverkats av Coronapandemin?

Med det tuffa året vi gått igenom var utgångsläget in i pandemin tämligen uselt för oss. Den har slagit branschen med kraft och även vi har drabbats hårt. Produktioner har ställts in eller skjutits fram på obestämd tid och från en dag till en annan slutade i princip telefonerna ringa helt och hållet. Ingen kan filma längre och därmed kommer man inte hela vägen till efterbearbetningen som är den del av produktionerna som vi jobbar med.

Tack och lov har vi flera ben att stå på och har bland annat kunnat jobba med en hel del dataspel under denna period. I sådana här situationer gäller det att vara kreativ och vi fick möjligheten att tillsammans med Familjen Sthlm ta fram en hemsida för alla som arbetar hemifrån och saknar ljudet från sin arbetsplats! På hemsidan kan man mixa fram sin egen unika kontorsmijö, komplett med kontorshund! Ett projekt som aldrig hade sett dagens ljus om inte denna extrema situation hade uppstått.

http://www.soundofcolleagues.com/

Hur ser framtiden ut nu när vi snart lämnar en stormig vår bakom oss?

Vi är fast beslutna att ta oss ur det här och ser ljust på framtiden. Vi ägnar tiden nu åt att förbättra interna processer och kommer stå starka och redo för en bransch som vi tror kommer se väldigt annorlunda ut. Vi har också fått ett kvitto på att våra trogna kunder varit lojala under krisen. Det är en solidaritet av sällan skådat slag. Alla känner för varandra och vill hjälpa till. Det känns väldigt fint. Vi gör dessutom en del riktigt stora produktioner just nu som kommer ge avtryck framåt.

Beskriv känslan när ni hörde era namn ropas upp som vinnare av Årets Företagare!

Det var ett fullständigt magiskt ögonblick! Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tänka oss att det skulle gå hela vägen. Eftersom vi befann oss i en tuff period arbetsmässigt, var det en väl tajmad energiboost som gav oss extra glöd att kämpa vidare.

Ni gick ju dessutom och blev Stockholm läns kandidat i riksfinalen av Årets Företagare, som äger rum i stadshuset. Hur var den upplevelsen?

Underbar! Det kändes redan på morgonen när vi anlände hotellet och hela lobbyn andades gala. Guld, glamour och värme. En hyllning till alla företagare.

Vi tackar Mikael, Erik och Tobias för att de tog sig tid för denna återkoppling. Vi kommer i närtid att utse Årets Företagare i Stockholms stad 2020. Håll utkik!

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap