headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
  • Företagarna
  • Föräldrar och ungdomar – Gymnasievalet är en öd...

Föräldrar och ungdomar – Gymnasievalet är en ödesfråga!

Nu i dagarna har de glansiga broschyrerna där alla olika gymnasieutbildningar presenteras landat i brevlådorna. Ovanpå detta så är antalet skolor man skall välja mellan ofantligt stort i vårt område. Den ena skolan lyxigare och flashigare än den andra.

Vi som är arbetsgivare inom hantverksyrken hoppas att både blivande studenter och deras föräldrar som förhoppningsvis kan ge ungdomarna vägledning ser igenom en del av reklamen som lovar mycket som kanske aldrig blir verklighet för den blivande studenten.

Vi vet att de ungdomar som väljer ett utbilda sig till mekaniker, elektriker, kock, VVS-are eller byggare så har man garanterat jobb efter gymnasiet. Ett riktigt jobb med bra lön (som många akademiker aldrig kommer ikapp när studielånen är inräknade) och ofta firmabil och telefon som arbetsgivaren står för.

Risken är att en del väljer att läsa teoretiska utbildningar som senare inte passar - med dåliga resultat och kanske avhopp som resultat.

Med en yrkesutbildning så har man en bra start på yrkeslivet. Det går att välja kurser så man får högskolebehörighet. Vill man inte läsa teorin under gymnasietiden så finns det bra möjligheter att göra det senare.

Ett annat sätt till vidareutbildning är de utbildningar som finns inom Yrkeshögskolan.

Med alla valmöjligheter som en blivande student ställs inför måste vi föräldrar ta ansvar och hjälpa våra barn till smarta beslut. Det är också elevernas val som avgör vilka utbildningar som kommer finnas i din kommun. Håbo vill bygga nytt gymnasium och Upplands-Bro har t.ex tvingats lägga ner sin restaurangskola för flera år sedan – valen avgör!

Vi svarar gärna på frågor om ni undrar över något och vi önskar alla lycka till med valet och framtiden.

Företagarna Upplands-Bro Håbo

Mattias Kranz, REPUS VENTILATION AB
Fredrik Thorburn, FREWITO AB
Dan Hallman, Bålsta Elteknik AB
Mikael Wranding, Bålsta Rörmokeri AB
Camilla Bring, Lejondals Slott

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap