För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så påverkar världshändelserna dig och ditt företag

Publicerad 29 mar 2019
Utan koll på omvärlden finns ingen chans att lyckas som företagare. Men med rätt kunskaper kan du ta beslut som ger dig en fördel mot dina konkurrenter. Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar är en av huvudtalarna på Företagarna Business Forum. Hon går igenom de stora trenderna som sker och berättar om hur du som företagare påverkas av detta.

Vad kommer du att prata om på Företagarna Business Forum 28 maj?

- Fokuset på föreläsningen kommer att vara att titta på det som sker i världen just nu. Jag kommer att prata om de stora trenderna och hur det påverkar dig som företagare.

Hur ska man som företagare hantera all information från omvärlden?

- Det finns en medielogik för allt som presenteras och den medielogiken är oftast svart eller vit. För att det är det enklaste sättet att presentera detta, antingen så är något bra eller så är något dåligt. Sanningen är oftast inte den samma, sanningen är oftast en gråzon. För att ta sig igenom den gråa zonen så måste man ställa en hel del frågor.

Vilka större händelser kommer du att fokusera på?

- Jag kommer att gå igenom ett antal stora händelser som påverkar företagare. Om jag skulle ha hållit i min föreläsning idag så skulle jag pratat om till exempel Brexit, handeln mellan Kina och USA och om Trump.

Vilka andra viktiga trender är behöver du känna till som företagare?

- Fundera kring hur du tar in information och fakta. Just nu har vi faktiskt ett mycket större personligt ansvar att se till så att vi har rätt information, för det är ingen som kommer att ge det till dig. Detta påverkar företagsbeslut, det påverkar konsumentbeslut, det påverkar riksdagsbeslut och det påverkar globala beslut. Omvärldsfaktorer påverkar hur man driver företag snabbare än någonsin.

Vad innebär en markorekonomisk analys?

- Det innebär att man håller koll på de stora rörelserna i samhället. Man kollar på det ekonomiska läget i Sverige, arbetsmarknad, ränta och hur dessa påverkar varandra.

Vad påverkar företag i Sverige mest just nu?

- Just nu är vi i en rätt intressant situation, för det är en avmattning jämfört med tidigare. Det betyder att man är oroad över den ekonomiska utvecklingen, men det kommer in både positiva och negativa statistiknyheter.

Tror du att vissa branscher kommer att påverkas mer eller mindre?

- Byggbranschen är en sådan bransch som brukar drabbas sist i konjunkturcykeln, men effekterna blir rätt så hårda när de väl drabbas. Jag har ett helikopterperspektiv, så företagen känner av det först innan jag ser det på det från ett makroperspektiv.

Vilket är ditt bästa tips till företagare?

- Jag förstår att man som företagare oftast inte har tid att schemalägga tid för att lyfta blicken och försöka se omvärldstrenderna. Världen är dynamisk och kunskap är dynamisk och det betyder att både världen och kunskapen förändras. Så det gäller att hålla sig uppdaterad och anpassa sitt företag efter det som sker.

Företagarna Business Forum får du delta i workshops och ta del av inspirerande föreläsningar som ger dig konkreta kunskaper som hjälper dig att bli mer framgångsrik.

Läs mer och anmäl dig här.

Fler nyheter från Företagarna