podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tre dörröppnare på Norra Latin

Publicerad 29 sep 2017
Företagarna har nu inlett ett samarbete med Yrkesdörren för att korta vägen till arbete för utlandsfödda och underlätta för företag att hitta rätt personer att anställa. Häng med på en flygande start!
Företagarnas VD Günther Mårder registrerar sig på Yrkesdörren.

På fredagen höll Företagarna i Stockholms län i ett event om inkludering på arbetsmarknaden på Norra Latin i Stockholm. Fredrik Reinfeldt var där och talade om förändringar i Sverige, Europa och världen och Pär Johansson, ledare för Glada Hudik-teatern, pratade om att individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. 

Det var med andra ord ett perfekt tillfälle för att presentera Företagarnas nya samarbete med Yrkesdörren, som handlar om att korta vägen till arbete för utlandsfödda och underlätta för företag att hitta rätt personer att anställa. I klartext: man träffar en person med utländsk bakgrund genom Yrkesdörren under en timme för att prata om branschen och skickar stafettpinnen vidare genom att förmedla ytterligare två kontakter.

Här är röster från tre personer som passade på att anmäla sig till Yrkesdörren när de var på Norra Latin.

Jag ser mycket fram emot mitt möte!

Mette Pagling, ordförande Företagarna Österåker

Hej Mette, du har precis registrerat dig på Yrkesdörren.Varför gjorde du det?

– Jag blev så inspirerad när jag fick höra om initiativet, att det är så enkelt och lättillgängligt. Jag känner mig jättemodig, att jag registrerar mig för att träffa en annan person på det här sättet. Jag ser mycket fram emot mitt möte!

Vad tycker du om att Företagarna och Yrkesdörren nu lanserar samarbetet?

– Det är jättebra! Allt vi kan göra för att öppna våra ögon och dörrar för att inkludera istället för exkludera människor i Sverige är bra. Det är ett viktigt initiativ och jag är gärna med och bidrar.

Vad vill du säga till andra som funderar på att gå med?

– Bara gör det! Det tog kanske 2-3 minuter att registrera sig och det enda jag har åtagit mig är att träffa en annan människa inom samma bransch eller yrke och försöka öppna fler dörrar för personen. Jag tycker att alla ska tänka på vad man kan göra för att bidra till integrationen och dessutom se till att vi tar tillvara all ny kompetens som finns i Sverige och gör något bra av det. Vi har alla ett ansvar och Yrkesdörren känns som ett bra sätt att göra faktiskt skillnad.

För mig känns det helt självklart! 

Karin Sigge, HR-konsult Stockholm

Karin, vad roligt att du utan tvekan registrerade dig på Yrkesdörren. Hur kommer det sig?

– För mig känns det helt självklart! Jag tycker det är ett jättebra initiativ att Företagarna gör det här tillsammans med Yrkesdörren, när vi vet att många som är nya i Sverige har svårt att få ett jobb, samtidigt som det finns massor av företag som behöver anställa.

Vad vill du säga till den som tvekar att gå med?

– Sluta tveka och anmäl dig. Det var jättelätt att registrera sig. Alla kan bidra på ett enkelt sätt och öppna dörren för arbetsmöjligheter och nya kontakter, både för den man träffar och för sig själv. Jag ser fram emot att möta en annan människa och samtidigt dela med mig av mitt nätverk och bidra med samhällsnytta!

Jag är stolt över vårt nya samarbete och ser mycket fram emot att träffa en utrikesfödd som jag kan hjälpa vidare i karriären inom kort.

Günther Mårder, VD Företagarna

Självklart gick även vår VD Günther Mårder med.

– Jag är stolt över vårt nya samarbete och ser mycket fram emot att träffa en utrikesfödd som jag kan hjälpa vidare i karriären inom kort. Om vi är många som går med tror jag att vi kan göra faktiskt skillnad, för ett samhälle där alla får plats och där våra medlemmar får nya kompetenta medarbetare till sina företag.

Vi ser fram emot att senare i höst kunna berätta mer om hur Mettes, Karins och Günthers möten gick!

Fler nyheter från Företagarna